Glastuinbouw mist groene innovaties in verbrede SDE++

Glastuinbouw Nederland mist technieken als aquathermie en CO2-benutting (CCU) bij de invulling van de nieuwe Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) door het kabinet.

Glastuinbouw+mist+groene+innovaties+in+verbrede+SDE%2B%2B
© ZLTO

De koepel voor telers onder glas heeft bij de invulling van de nieuwe stimuleringsregeling door het kabinet gepleit voor uitbreiding met onder meer ondiepe geothermie, warmte uit compostering, de Daglichtkas, aquathermie, restwarmte en CCU.

Aquathermie en CCU zijn afgevallen, tot spijt van de sector. Maar positief is dat enkele opties met potentie voor de glastuinbouw worden toegevoegd, zoals de Daglichtkas, ondiepe geothermie, warmte uit compostering en restwarmte, vindt Glastuinbouw Nederland.

Evaluatie is nodig

'Al is ook bij de gepubliceerde opties nog het nodige op te merken en te verbeteren', zegt voorzitter Sjaak van der Tak. 'Dit is een goede eerste stap, maar een grondige evaluatie van de eerste openstelling en de consultatie voor de openstelling 2021 zijn daarom van groot belang, ook om de werking van de nieuwe subsidiesystematiek te beoordelen.'

'Dit is een goede eerste stap, maar een grondige evaluatie is van groot belang, óók om de werking van de nieuwe subsidiesystematiek te beoordelen'

Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Het kabinet heeft deze week bekendgemaakt hoe de verbrede SDE++ wordt ingevuld. De eerste openstelling van 5 miljard euro gaat in een aantal tranches, met als eerste de opties met de minste subsidie per vermeden CO2-emissie.

Geen milieu- en omgevingsvoordelen

De huidige SDE+ is gericht op het bevorderen van de productie van duurzame en hernieuwbare energie. In de SDE++ wordt dat uitgebreid met opties die op zich niet hernieuwbaar zijn, maar wel CO2-reductie opleveren, zoals benutting van restwarmte.


De regeling verandert daarmee ook van sec onrendabele top subsidie naar een combinatie met vermeden CO2-emissie, stelt Glastuinbouw Nederland. Andere voordelen dan CO2-reductie, zoals milieu en omgevingsvoordelen, worden buiten beschouwing gelaten.

Prijzige zonneparken

Aangezien de meeste, voor de glastuinbouw relevante technieken, pas aan bod komen in de tweede of derde tranche, is het de vraag hoeveel subsidie er dan nog beschikbaar is. De meeste technieken die het kabinet nu gaat stimuleren, komen in de regeling wel aan bod voordat - prijzige - zonneparken als optie voor ondernemers aan bod komen, constateert de koepel.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer