Goetgeluk%3A+%27Start%2Dups+staan+aan+wieg+innovatie+en+werkgelegenheid%27
Interview
© Han Reindsen

Goetgeluk: 'Start-ups staan aan wieg innovatie en werkgelegenheid'

Op de Brightlands Campus Greenport in Venlo vindt begin maart de kick-off plaats van de start-up accelerator BL.INC. CEO Saskia Goetgeluk vertelt over het hoe en waarom.

Waar komt het initiatief voor BL.INC vandaan?

'Start-ups staan aan de wieg van innovatie en werkgelegenheid. In de regio was geen gestructureerd programma voor start-ups en spin-offs. Dat is een probleem, omdat ze nu gefragmenteerd een beroep doen op verschillende partijen. Dat is niet efficiënt en effectief.

Dit heeft er toe geleid dat LIOF, Rabobank, Regio Noord-Limburg en Brightlands Campus Greenport Venlo een gezamenlijk programma hebben ontwikkeld, met als doel de slagingskans van innovatieve ondernemers in agrifood en tuinbouw te vergroten.'

Waar staat BL.INC precies voor?

'BL.INC is een samentrekking van Brightlands en Incorporated. Het is eigenlijk meerledig: incorporeren betekent opnemen in een groter geheel, bijvoorbeeld de campus en regio. Het is ook de Engelse term voor een naamloze vennootschap. BL.INC start in maart 2020. Daarna volgen nog twee rondes.'

Welke soort ondernemingen kunnen aan het programma meedoen?

'BL.INC is bedoeld voor start-ups en spin-offs met een innovatief en schaalbaar businessmodel. Deze moeten actief zijn binnen de thema's gezonde en veilige voeding, future farming of biocirculaire economie, met mogelijke cross-overs naar de maakindustrie en logistiek. Ook moeten de start-ups en spin-offs bereid zijn tot kennisdeling.'

Waaruit bestaat het programma van BL.INC?

'Deelnemers doorlopen een acceleratieprogramma om hun businessplannen verder vorm te geven, aan te scherpen en een versnelde start te realiseren. Op de campus hebben deelnemers direct toegang tot het netwerk van experts van veel kennispartners. Net als tot de faciliteiten op het gebied van research en development.

De deelnemers krijgen advies en coaching van mentoren, bijvoorbeeld over financiering. Dat alles maakt de campus een inspirerende ontmoetings- en werkplek.'

Waar lopen ondernemers tegenaan bij het opzetten of uitbouwen van hun bedrijf?

'Als startende ondernemer komt er heel wat op je af. Er moeten veel dingen worden geregeld. Denk aan het opstellen van een ondernemingsplan, marktvalidatie of het aanvragen van financieringen. Toegang tot een netwerk van ervaren ondernemers en experts is dan essentieel.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer