Gesprek+voeren+beter+dan+polariseren+via+de+media
Column
© Arie Meijer

Gesprek voeren beter dan polariseren via de media

Vorig jaar stond er in de Volkskrant een ingezonden brief met de kop: 'Veeboeren, het is de hoogste tijd om te zeggen: 'We stoppen ermee.' Dat artikel zat heel hoog in mijn irritatiezone.

Een van de briefschrijvers is de initiatiefnemer van Kipster. Toen ik onlangs reclame voor Kipster in de LTO Noord-kantine zag, heb ik gevraagd die weg te halen. Ik wil geen voedingsbodem geven aan polarisatie en gelet op de reactie van enkele pluimveehouders in de kantine was het dat wel.

Vervolgens werd ik gebeld door de directeur van Albron, de cateraar van de kantine. Hij was nieuwsgierig naar mijn motivatie. Hij begreep mijn punt, maar was ook verbaasd. Hoe kan het zijn dat een ondernemer die aan duurzaamheid werkt, er een verdienmodel bij maakt en de keten verkort, niet kan rekenen op draagvlak van collega's?

Hij vroeg of ik openstond voor een gesprek met hem en twee van de initiatiefnemers achter Kipster. Wat volgde was een goed gesprek, soms scherp, maar fair en open. Mooi om te zien dat een onderneming als Albron duurzaamheid niet alleen met de mond belijdt, maar zich daar ook aan durft te verbinden door meerjarig de keten te verkorten met respect voor de boer en prijs voor het product.

Toen ik onlangs reclame voor Kipster in de LTO Noord-kantine zag, heb ik gevraagd die weg te halen

Dirk Bruins, bestuurder LTO Nederland

De initiatiefnemers gaven aan dat Kipster door deze verkorting van de keten in staat is om zwarte cijfers te draaien. Een gedeelde conclusie was dat oog voor duurzaamheid belangrijk is, de definitie van wat echt duurzaam is, niet zwart-wit is en dat consumenten dat beperkt kunnen of willen betalen.

Ook al waren we het niet op alle fronten met elkaar eens, de conclusie was wel dat dat dit soort gesprekken met elkaar voeren beter is dan polariseren via de media.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
 • Zaterdag
  15° / 6°
  60 %
Meer weer