Glazen+bol
Column
© Arie Meijer

Glazen bol

Er werd al langer over gespeculeerd of het zou gaan gebeuren. Deze week was het een feit. ABN Amro was de eerste bank die aankondigde een negatieve spaarrente te gaan hanteren.

Weliswaar geldt dat nu alleen nog voor een banktegoed van boven de 2,5 miljoen euro. Het zou mij niet verbazen dat het een eerste stap is en dat binnen afzienbare tijd die grens van 2,5 miljoen euro naar beneden wordt bijgesteld.

Voor ons in Nederland is dat nieuw en onwennig. Het voelt tegennatuurlijk dat je iets uitleent en daar zelf voor moet betalen en dat diegene die het leent, daarvoor betaald krijgt.

Als ik naar mijn eigen Euribor-lening kijk, zie ik wel degelijk de invloed van de negatieve rente. Alhoewel het op dit moment, (nog) niet zo is dat iemand die geld leent, netto geld ontvangt. Of dit moment zich voor gaat doen, weet ik niet. Wie het wel weet, mag het zeggen.

Ik geloof absoluut in visies voor de lange termijn, maar dan op basis van waarden die voor ons als landbouw belangrijk zijn

Dirk Bruins, bestuurder LTO Nederland

Voor mij is het wederom een bevestiging dat de toekomst niet voorspelbaar is en dat er onvoorziene omstandigheden zijn die de toekomst ineens in een andere perspectief plaatsen. Want wat als geld lenen geld oplevert? Wordt er dan ineens veel geïnvesteerd? Of er gaan er nieuwe modellen ontstaan om kapitaal toch te laten renderen?

Vaak zie je dat bij veranderingen er ineens nieuwe visies op de toekomst ontstaan. Eerlijk gezegd kijk ik steeds minder naar dat soort visies, omdat ik niet geloof in dat soort langetermijnvoorspellingen en mij er niet door gek wil laten maken. Ik geloof absoluut in visies voor de lange termijn, maar dan op basis van waarden die voor ons als landbouw belangrijk zijn. Daarmee wil ik de toekomst in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer