Iedereen+voelt+zich+min+of+meer+deskundig
Column
© Arie Meijer

Iedereen voelt zich min of meer deskundig

Op zaterdagochtend probeer ik de landbouw even los te laten en op te gaan in het voetbalspel van onze zonen. Ik wil genieten van het spel als elftalleider. Daarom houd ik mijn telefoon diep in de zak met het geluid uit.

Als ik mijn telefoon na anderhalf uur uit mijn zak haal, zie ik tientallen WhatsAppberichten, gemiste telefoongesprekken en ben ik geattendeerd op Facebook- en Twitterberichten.

Dat zelfs in het weekend zoveel contact wordt gezocht, bevestigt dat de huidige ontwikkelingen in de landbouw mensen bezighoudt en dat ze bezorgd zijn. Helaas lukt het niet altijd om met iedereen in contact te komen. Ik probeer dat wel, want ik vind in gesprek zijn belangrijk.

De psychologie kent een verschijnsel dat het Dunning-Krugereffect wordt genoemd. Dit effect beschrijft dat als je van een onderwerp beperkte informatie hebt, iets eenvoudig kan lijken en je jezelf heel deskundig kunt voelen. Naarmate je meer informatie krijgt, ga je je minder deskundig voelen omdat je ziet dat het ingewikkelder is dan je dacht.
Op dit moment zoekt iedereen naar oplossingen voor een probleem en voelt zich in meer of mindere mate deskundig. Het is megacomplex en gaat niet alleen over stikstof. Van zowel de landbouwkant als de niet-landbouwkant zijn er meningen, feiten, maar ook wensbeelden die dwars door elkaar lopen.

Van zowel de landbouwkant als de niet-landbouwkant zijn er meningen, feiten, maar ook wensbeelden die dwars door elkaar lopen

Dirk Bruins, bestuurder LTO Nederland

Ik hoop dat we vanuit een sectorbrede werkgroep met alle partijen uit de primaire agrarische sector de complexiteit goed bij de politiek kunnen duiden en dat dit leidt tot gedragen oplossingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer