LTO+Noord+tegen+afbakening+zones+Friese+Natura+2000
Nieuws
© Tienke Wouda

LTO Noord tegen afbakening zones Friese Natura 2000

Provincie Fryslân houdt voor de gebiedsanalyses een zone van 3 kilometer rond Natura 2000-gebieden aan voor het verzamelen van data over bedrijven en stikstofdepositie. Dat is volgens LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries arbitrair. Ze vreest voor waardedaling van de grond in deze zone.

Provincie Fryslân kiest voor de onderzoekszone van 3 kilometer in de elf stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden, omdat het grootste deel van de stikstofgerelateerde depositie in een straal van 3 kilometer neerslaat. Dit geeft de provincie in het deze week naar buiten gebrachte Friese aanpak stikstof aan. De Vries vindt deze onderbouwing onvoldoende.

Volgens De Vries moet worden voorkomen dat boerenbedrijven die stoppen schade in deze zone gaan lijden. 'Daar maak ik mij zorgen over. Zij die niet weggaan of piekbelaster zijn, moeten geen tweederangsboer worden'. Deze afbakening gaat een eigen leven leiden, verwacht de regiobestuurder. 'Want wat gebeurt er met een fabriek die op 3,5 vierkante kilometer afstand ligt? Telt deze niet meer mee in de berekeningen?'


De Vries vindt het bovendien jammer dat de provincie de stikstofaanpak naar buiten brengt, zonder dit van tevoren aan de landbouw voor te leggen. 'We hebben als landbouwcollectief input geleverd. Maar over dit stuk hadden we van tevoren graag overleg gevoerd.'

Nu het plan er ligt, komt het in de gebieden aan op de invulling. 'We wachten op een zak met geld. En op een goed stikstofregistratiesysteem. Wanneer stikstof wegraakt uit de sector, moet dat geregistreerd worden. Daar moeten we met zijn allen goed opletten', besluit De Vries.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  15° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 6°
  20 %
Meer weer