Geduld+LTO+over+nertsenregeling+raakt+op
Nieuws
© Michiel elands

Geduld LTO over nertsenregeling raakt op

Het geduld van de vakgroep Edelpelsdierenhouderij van LTO Nederland raakt op. Nu de stopdatum van 1 januari 2024 dichterbij komt, worden de problemen bij nertsenhouders steeds groter, stelt vakgroepvoorzitter Martijn Pijnenburg.

Pijnenburg maakt zich vooral ongerust over de gezins- en familiebedrijven waarvoor na zeven jaar nog steeds heel veel onzeker is. 'De Tweede Kamer heeft in 2012 al besloten om de pelsdierhouderij in Nederland te verbieden. In de tussentijd is er nog nooit zicht geweest op een regeling die de werkelijke schade van de sector dekt. In 2012 waren de prijzen voor de pelzen heel hoog. Daarna zijn de prijzen ingestort.'

Al enkele jaren wordt er geproduceerd onder de kostprijs, geeft hij aan. 'Het doel van de overgangstermijn van tien jaar, voor het verbod zou ingaan, was om nog geld te kunnen verdienen om de schade te dekken. Daar is nooit sprake van geweest.'

Schrijnende situaties en persoonlijke drama's

De vakgroepvoorzitter spreekt van schrijnende situaties en persoonlijke drama's, waarbij in enkele gevallen zelfs sprake geweest is van zelfdoding. 'Ik breng dit continu onder de aandacht bij het ministerie. Maar de ambtelijke molens draaien tergend langzaam. Het geduld raakt echt op.'


Vanaf 27 februari is de vernieuwde Sloop- en ombouwregeling openbaar. Via internetconsultatie heeft iedereen de mogelijkheid om tot 26 maart hierop een reactie te geven. 'Een stapje in de goede richting' noemt Pijnenburg de regeling. Afgelopen jaren hebben LTO en de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders samen gelobbyd om de oorspronkelijke regeling aangepast te krijgen.

Geen reële vergoeding sloopkosten

De oude regeling voldeed volgens beide organisaties niet. De uitvoerbaarheid liet te wensen over en was volgens de belangenbehartigers geen reële vergoeding van de sloopkosten. Vorig jaar april zegde landbouwminister Carola Schouten toe om met een aangepaste regeling te komen. Die ligt nu ter inzage. Pijnenburg gaat die regeling kritisch beoordelen.

'De 32 miljoen euro voor de regeling is alleen bedoeld voor sloop en ombouw', legt hij uit. 'En 4 miljoen euro is gereserveerd voor een Sociaal Economisch Plan. Dat geld kan worden besteed aan de route naar een nieuwe toekomst voor mens en bedrijf.'

Vermogensschade

Maar de sector heeft met nog veel meer schade te maken. 'Op basis van grondig onderbouwde berekeningen, door een onafhankelijk accountantsbedrijf, wordt alleen al de totale vermogensschade op 251 miljoen euro getaxeerd. Dat bedrag wordt nu via het Landbouw Collectief geclaimd bij de Rijksoverheid. Heel het Landbouw Collectief staat hier achter', verzekert de vakgroepvoorzitter.

Daar is de hoop van de nertsenhouders dan ook op gevestigd, weet hij. 'Wij zijn een kleine sector. Het is hoopvol dat alle partijen van het Landbouw Collectief zich erachter geschaard hebben. Dat maakt onze onderhandelingspositie veel sterker. Zonder een goede regeling voor de nertsenhouders komt er ook geen stikstofakkoord.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 8°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  10 %
Meer weer