It+Heidenskip+en+Ens+winnaars+biodiversiteitsprijs
Nieuws
© Eigen Foto

It Heidenskip en Ens winnaars biodiversiteitsprijs

De samenwerking tussen boeren en dorpelingen in een weidevogelgebied in It Heidenskip en Bloeiende Bermen in Ens zijn de winnende projecten van de Samen voor Biodiversiteitsprijs.

Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel en het Wereld Natuur Fonds reikten donderdag de prijs voor de eerste keer uit. Hiermee stimuleren zij projecten waarin boeren en particulieren samenwerken aan herstel van biodiversiteit. De prijswinnaars ontvingen beide 25.000 euro om hun projecten te realiseren.

Project (B)oerburgerbos in het Noord-Brabantse Zevenbergschen Hoek, waarin boeren en burgers samen aan de slag gaan om bomen te planten, kreeg van Wereld Natuur Fonds een extra prijs van 15.000 euro.


In It Heidenskip in Zuidwest-Friesland werken dorpelingen en boeren samen aan het verbinden van diverse weidevogelgebieden door een bloemrijk en open landschap, waar insecten en vogels zich thuisvoelen. De jury vindt het project 'inspirerend'. 'Iedereen doet mee aan activiteiten en effecten zijn goed zichtbaar. Dit is een eigenstandig project dat ook andere gebieden laat zien dat je met een overzichtelijke investering heel veel biodiversiteitswinst kunt realiseren.'

Bloeiende plattelandsweg

Boeren en burgers leggen in het Flevolandse Ens een bloeiende plattelandsweg aan met een gevarieerde bermbeplanting en een doordacht maaibeleid van de sloottaluds. Deze weg gaan de boeren en burgers ook beheren. Volgens de jury is het een mooie lokale samenwerking, waarbij ook scholen zijn betrokken. 'Deze plattelandsweg verbindt bestaande initiatieven voor duurzame landbouw en gebiedsbeheer. Het project staat op zich en is een inspirerend voorbeeld van de kracht van samenwerking.'

De jury bestaande uit Louise Vet (voorzitter van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, hoogleraar Ecologie aan Wageningen University en onderzoeker bij NIOO-KNAW), Alex Datema (voorzitter BoerenNatuur en bestuurslid van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel), Kirsten Schuijt (directeur van het Wereld Natuur Fonds) en Lianne de Bie (directeur Slow Food Youth Network Nederland) maakte haar keuze uit tien finalisten.

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer