Brussel+wil+regie+over+klimaatbeleid+lidstaten
Nieuws
© Europese Unie 2019

Brussel wil regie over klimaatbeleid lidstaten

De Europese Commissie wil wettelijk vastleggen dat de EU-lidstaten in 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Als lidstaten dat doel dreigen te missen, kan de commissie ingrijpen en maatregelen opleggen om het weer binnen bereik te krijgen.

Vandaag presenteren commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Eurocommissaris Frans Timmermans (Green Deal) hun wetsvoorstel. Zij vinden dat het wettelijk vastleggen van de doelstelling de garantie geeft dat aan klimaatneutraliteit wordt gewerkt. Onder klimaatneutraliteit verstaan zij dat er netto geen uitstoot is van CO2.

De wet kan verstrekkende gevolgen hebben voor de lidstaten. Als lidstaten niet op koers zijn om de doelen te halen, kan Brussel tussentijds maatregelen opleggen om ze bij te sturen. Die maatregelen zouden zo worden opgelegd dat lidstaten daar weinig tegenin kunnen brengen. Criticasters, waaronder Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), wijzen erop dat dit kan leiden tot verzet en vertraging.

Doelstellingen CO2-reductie voor 2030

Milieuorganisaties en de Groenen in het Europarlement vinden dat de Commissie ook CO2-reductiedoelstellingen voor 2030 moet vastleggen. Eickhout pleit voor een CO2-reductie van 65 procent in 2030. De huidige doelstelling van 40 procent reductie is in 2014 vastgelegd en schiet volgens hem tekort.

De Commissie zegt in september te komen met een doelstelling voor 2030. Nederland en elf andere lidstaten riepen Timmermans op om in juni met een aanscherping van de doelen te komen.

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer