Paprikateler+verwarmt+kas+met+afvalhout
Nieuws
© Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland

Paprikateler verwarmt kas met afvalhout

Glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is donderdag officieel aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Groentekweker NH Paprika is als eerste gekoppeld en verwarmt de kas nu met afvalhout.

NP Paprika is de eerste paprikakwekerij in Nederland die naar eigen zeggen klimaatneutraal zijn paprika's teelt. Marcel Numan is er trots op. De warmte is afkomstig van de bio-energiecentrale van HVC, die gestookt wordt op afvalhout dat bewoners en bedrijven inleveren bij afvalbrengstations.

Tijdens de aansluiting van NH Paprika op het warmtenet, werd ook het 'Gebiedsakkoord Alton en omliggende buitengebied' ondertekend door de samenwerkende partijen. Dat zijn: provincie Noord-Holland, HVC, Ondernemersvereniging OVAL, gemeente Heerhugowaard, gemeente Koggenland, Greenport NHN, Rabobank en Ontwikkelingsbedrijf NHN.

Afspraken

Met de ondertekening worden concrete afspraken gemaakt over toekomstige ontwikkelingen in het gebied, waarbij de ingebruikname van het warmtenet de eerste stap is in de realisatie van de doelstellingen.

Het gebiedsakkoord betreft afspraken over onderwerpen als het creëren van ruimte voor de glastuinbouw, bedrijfsverplaatsingen vanuit het buitengebied naar Alton, een toekomstbestendige energievoorziening en duurzame warmtevoorziening, aanleg van glasvezel en het optimaliseren van de bereikbaarheid van het gebied.

Klimaatakkoord-proof

Gedeputeerde Jaap Bond van provincie Noord-Holland: 'We versterken met dit gebiedsakkoord de economie en werkgelegenheid, concentreren glastuinbouw en verminderen het gebruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot. Door de goede samenwerking en afstemming tussen de ondernemers in het Altongebied gaat dit lukken'.

Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht en tevens voorzitter van klimaattafel Glastuinbouw, benadrukt hoe uniek het warmtenetproject is. 'NH Paprika is een koploper en voldoet volledig aan alle doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Waar men in Den Haag nog druk aan het onderhandelen is, werkt de glastuinbouwsector al aan de uitvoering. Dit project is klimaatakkoord 'proof' en bewijst waartoe de glastuinbouwsector in staat is.'

CO2-uitstoot

In het Altongebied vindt volgens de gemeente ruim 30 procent van het totale energieverbruik van de gemeente Heerhugowaard plaats. Partijen investeren daarom samen in het creëren van de juiste randvoorwaarden, zodat glastuinbouwbedrijven hier duurzaam kunnen ondernemen. Op deze wijze willen betrokken partijen de CO2-uitstoot in het Alton gebied in 2030 met 75 procent gereduceerd hebben ten opzichte van 1990.

Voorzitter Arjan ten Elshof bij HVC benadrukt het belang om lokaal te verduurzamen. 'Omdat de kassen in het Altongebied in Heerhugowaard een grote warmtevraag hebben, kan hier ook een forse verduurzaming worden gerealiseerd. De aansluiting van NH Paprika op het warmtenet is een belangrijke stap in de duurzame toekomst van Heerhugowaard, maar dan zijn we er nog niet.'

Uitbreiden

HVC wil het warmtenet in Heerhugowaard de komende jaren uitbreiden, waarbij ook woningen worden aangesloten. Ten Elshof wil de kansen voor geothermie in het Altongebied ook onderzoeken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 2°
  50 %
Meer weer