Cono+gebruikt+stroom+van+eigen+boeren
Nieuws
© Eigen Foto

Cono gebruikt stroom van eigen boeren

Cono Kaasmakers maakt de Beemster kaas vanaf 1 januari 2020 op een klimaatneutrale manier. De kaasmakerij gebruikt duurzaam opgewekte stroom van de eigen melkveehouders en gebruikt restwater bij het schoonmaken.

Cono Kaasmakers, producent van het merk Beemster kaas, is door de Climate Neutral Group als eerste zuivelorganisatie van Nederland klimaatneutraal gecertificeerd. Volgens directeur Wim Betten is dit mogelijk doordat de kaasmakerij al ruim honderd jaar een topprestatie neerzet. 'Deze ervaring hebben we ingezet om via de meest moderne technieken zo zuinig mogelijk om te gaan met energie.'

De zuivelcoöperatie verwerkt jaarlijks 400 miljoen kilo melk. Er zijn 440 melkveehouders aangesloten. Bijna 30 procent van die bedrijven wekt zelf groene stroom op, via zonnepanelen en windmolens. Cono koopt deze duurzaam opgewekte stroom in en stimuleert daarmee de energietransitie binnen de sector. 'Het is onze ambitie om via de leden van onze zuivelcoöperatie uiteindelijk voldoende groene stroom op te wekken voor de hele kaasketen', aldus Betten.

Materialen

Bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij zijn veel duurzame materialen en milieuvriendelijke bouwtechnieken gebruikt. Daarnaast is veel geïnvesteerd in energiezuinige technologie, zoals een duurzame ijswaterinstallatie. Hiermee kunnen zowel het gebouw als een aantal installaties worden gekoeld.

Ook de centrifuges zijn duurzaam ontwikkeld. Betten: 'De melk die hier vanuit de boerderijen binnenkomt, wordt eerst in centrifuges ontroomd. Die centrifuges werken onder vacuüm, waardoor we veel minder energie nodig hebben om ze op toeren te houden.'

Energie hergebruiken

Bij het kaasmaken is veel water en energie nodig. Cono heeft zich de afgelopen jaren verdiept in het hergebruiken hiervan. Een voorbeeld: om de koude melk te verwerken is warmte nodig. De uit het proces ontstane wei is warm en moet juist weer afgekoeld worden. 'We laten deze twee producten nu via een platenwisselaar in buizen langs elkaar stromen. Zo warmt de melk op en koelt de wei af', zegt Betten. Het restwater dat overblijft nadat de koemelk is verwerkt, wordt grotendeels gebruikt voor het schoonmaken van de kaasmakerij.

Om de CO2-uitstoot te neutraliseren, zet Cono Kaasmakers CO2-compensatie in. Dat gebeurt via duurzame klimaatprojecten elders op de wereld. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Climate Neutral Group. Betten: 'We doen dat nu onder andere met een bosbehoudproject in Brazilië. Dit project creëert banen, verbetert het milieu en vermindert de CO2-uitstoot.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer