Foodvalley+werkt+ook+met+%27pubers%27+onder+start%2Dups
Achtergrond
© Altijd Zondag

Foodvalley werkt ook met 'pubers' onder start-ups

Voor agrofoodbedrijven die al wat verder in de groeifase zitten, is er het scale-upprogramma van Food Valley. Jonge ondernemingen die nog niet bij de gevestigde orde horen. De pubers onder de start-ups, omschrijft Anieke Wierenga van adviesorganisatie ScaleUpNation ze.

Het zijn ondernemers die meer dan vijftien mensen in dienst hebben, minstens 1 miljoen euro hebben geïnvesteerd of één of twee investeringsrondes achter de rug hebben. 'We kijken naar bedrijven met ambitie die op termijn willen toegroeien naar een waarde van 100 miljoen euro', licht Wierenga toe.


In Nederland gaat het om zestig ondernemingen, maar buitenlandse bedrijven die een connectie hebben met een bedrijf in Nederland, kunnen ook intekenen. Wierenga noemt een paar namen uit de eerst ronde: aardappelveredelaar Solynta, Kingfish Zeeland, dat innoveert in de viskweek en het dataplatform 30 MHz, actief in de glastuinbouw.

Productontwikkeling

Voor dit soort bedrijven geldt dat ze vaak al lang bezig zijn. Tien tot vijftien jaar is geen uitzondering. 'Productontwikkeling in de agri- en foodsector kost tijd. Als je met planten of levende have werkt, heb je in de testfase niet zomaar iets nieuws ontwikkeld en geregistreerd.'

We kijken naar bedrijven met ambitie die op termijn willen toegroeien naar een waarde van 100 miljoen euro

Anieke Wierenga, ScaleUpNation


Het programma 'ScaleUpFood' biedt handvatten voor het opzetten van organisatiestructuur, productie en vermarkting. Ondernemers die deze stap zetten, hebben vooral behoefte aan praktisch advies, weet Wierenga uit ervaring. Wat betekent het om leiding te geven, wat voor mensen neem ik aan, hoe ga ik om met nieuwe investeerders en waar vind ik die?

Kritisch doorlichten

'Ondernemen wordt in deze tweede groeifase een stuk ingewikkelder. Onze masterclasses bieden mensen de gelegenheid om de juiste keuzes te maken. Ze krijgen het niet in de schoot geworpen. Ze worden kritisch doorgelicht.'

Ondernemers met potentie
De versnellingsronde 'ScaleUpFood' die Foodvalley aanbiedt, is een programma van vier maanden voor innovatieve food- en agriondernemingen, die de eerste groeifase hebben gehad. Leiderschapsteams in deze opschaalfase hebben vooral moeite met het vinden van voldoende kapitaal en de juiste marktpartners.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 1°
  10 %
 • Maandag
  6° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
Meer weer