Doorgroeien+als+start%2Dup+kan+pijn+doen
Achtergrond
© Foodvalley Accelerator

Doorgroeien als start-up kan pijn doen

Je bedrijf is jong, innovatief, heeft iets met agro of food, bezit een marktrijp product of dienst en is klaar om op te schalen.

Dat is volgens projectmanager Kai Pruiksma hét moment voor het programma 'Foodvalley Accelerator'. Daarin wordt een jaar de tijd genomen om de strategie verder uit te werken en vaardigheden als ondernemer te ontwikkelen.

'Foodvalley Accelerator' moet ondernemers aansporen tot reflectie en focus, stelt Pruiksma. 'Door de duur van het programma krijgen deelnemers tijd om nieuwe kennis uit te proberen en informatie te laten bezinken.'

Vier hoofdpijlers

Het programma is gebaseerd op het gedachtegoed van groeistrateeg Verne Harnish waarbij vier hoofdpijlers centraal staan: mensen, strategie, bedrijfsvoering en financieel beheer. Verspreid over het jaar zijn er vijf trainingsdagen waarin deze thema's worden behandeld.

We willen mensen aan het denken zetten

Kai Pruiksma, projectmanager 'Foodvalley Accelerator'

'Praktische vaardigheden zoals hoe ga je om met klanten en aandeelhouders, hoe plan je efficiënt een vergadering, hoe bouw je een gezonde cashflow op en heb je wel de juiste mensen aan boord?' schetst de projectmanager.

Groeistuipen

Als een start-up de geboorte vanuit een technisch idee heeft overleefd, breekt al snel de fase van de groeistuipen aan, waarschuwt Pruiksma. 'Het betekent mensen aannemen, voor veel startende ondernemers een persoonlijke omslag. Je bent zelf altijd erg druk met je bedrijf en moet ook nog anderen aansturen. Een van de onderdelen die wordt behandeld, is dan ook timemanagement.'


De projectmanager stelt dat 'Foodvalley Accelerator' vooral is bedoeld om bij de mensen achter een jong bedrijf een balletje aan het rollen te brengen. 'De problemen in de eerste fase van zo'n bedrijf zijn niet in vier sessies opgelost. We willen mensen aan het denken zetten.'

Met elkaar verder komen
'Foodvalley Accelerator' is een eenjarig programma voor agrifoodstart-ups met innovatieve schaalbare producten of diensten die al op de markt zijn. Ze zijn als bedrijf klaar om op te schalen. Deelnemers bespreken met ervaringsdeskundigen eens per kwartaal vooruitgang, uitdagingen en valkuilen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer