ABN+Amro%3A+%275G+helpt+productiviteit+te+verhogen%27
Nieuws
© John Claessens

ABN Amro: '5G helpt productiviteit te verhogen'

Het telecommunicatiesysteem 5G helpt bedrijven om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Dat verwacht ABN Amro. De bank ziet veel mogelijkheden voor de zakelijke markt en verwacht onder meer dat de agrarische sector kan profiteren.

Waar de voorgangers vooral voordelen voor consumenten betekenden, biedt 5G vooral kansen voor de zakelijke markt, zegt ABN Amro. Het gaat dan vooral om de ontwikkeling van technologieën waarbij grote hoeveelheden data verwerkt moeten worden. Met 5G kunnen meer data worden verwerkt met hogere up- en downloadsnelheden. Bovendien kunnen meer apparaten dan nu tegelijkertijd informatie uitwisselen via het mobiele internet, waarmee 'internet of things'-toepassingen worden ondersteund.

Ook kan continu in de gaten worden gehouden hoe apparaten en machines functioneren. Variaties in trillingen kunnen voorspellen wanneer onderhoud nodig is. Deze verbeteringen leiden ertoe dat er minder fouten in het productieproces optreden, apparaten en machines korter in storing zijn dan nu en toekomstige machines beter worden ontworpen. De arbeidsproductiviteit gaat dan dus omhoog.

Drone

In Groningen experimenteren bedrijven al dankzij 5G met mogelijke toepassingen voor de logistieke sector. Andere experimenten laten de potentie tot het verhogen van de productiviteit in de landbouw zien. Een voorbeeld is een drone die vijf foto's per seconde van landbouwgrond en de gewassen maakt voor analyse. Zo is direct duidelijk waar eventueel een gebrek is aan water of mest en waar ziekte dreigt.

Een ander agrarisch voorbeeld betreft de 'smart potatoe', een 'digitale aardappel' die informatie stuurt naar de agrariër over bijvoorbeeld de temperatuur, vochtigheid en kaliumwaarden van en in de bodem. Met dergelijke toepassingen kunnen agrariërs de groei van aardappelen makkelijker bijhouden en controlewerk efficiënter en effectiever inzetten.

5Groningen

Deze innovaties zijn onderdeel van het initiatief 5Groningen, waarmee de Economic Board Groningen al enkele jaren voortvarend bezig is het met onderzoeken van mogelijkheden van het toekomstige 5G.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer