Humsternet waarschuwt voor snel internet

Bewonersinitiatief Humsternet wil dat alle boeren in de gemeente Westerkwartier worden aangesloten op glasvezel. Ze roept de ondernemers daarom op geen overhaaste beslissingen te nemen bij het kiezen van een aanbieder van snel internet.

Humsternet+waarschuwt+voor+snel+internet
© Archief

'Wacht tot de laatste dag dat je je kunt aanmelden', raadt melkveehouder Rudolf Feitsma uit Oldehove namens het initiatief aan. Het gaat om enkele duizenden huishoudens die zich kunnen aanmelden voor snel internet.

Volgens Feitsma zijn er ook partijen, als Rodin met Snel Internet Groningen, die op veel adressen straalverbindingen aanleggen in plaats van glasvezel. 'Een straalverbinding zien wij als tussenoplossing, niet als eindstation. Je moet weer investeren als je wilt opschalen', stelt de ondernemer.

GlasDraad

Gemeente Westerkwartier is nog in onderhandeling met een mogelijke andere aanbieder, GlasDraad. Naar verwachting is eind volgende week bekend of GlasDraad ook gaat werven in de gemeente Westerkwartier.

'GlasDraad bouwt dan een open netwerk met meer dan tien verschillende providers, waaronder KPN. Ze is van plan om alle adressen in de gemeente, met uitzondering van de grote kernen, van glasvezel te voorzien.' Ook een derde partij, Westerglas, is van plan om via een coöperatie het buitengebied van glasvezel te voorzien. Hier is echter nog veel onduidelijkheid over, stelt Feitsma.

Eerder ontkende Rodin tegenover Nieuwe Oogst dat glasvezel een betere optie is dan een straalverbinding, oftewel radioverbinding. 'De technologie om het signaal naar de bewoners te krijgen is anders, maar het aanbod is hetzelfde’, gaf de projectmanager aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer