LTO Noord: pas glasvezelverklaring aan

Boeren rond de Lekdijk moeten een gedoogverklaring van Glasvezel Buitenaf alleen in gewijzigde vorm ondertekenen en terugsturen. Die oproep heeft LTO Noord per brief gedaan aan leden van de afdelingen Kromme Rijn en Heuvelrug en Zuid-West Utrecht.

LTO+Noord%3A+pas+glasvezelverklaring+aan
© Pixabay

Glasvezel Buitenaf startte recent met de communicatie richting grondeigenaren over de aanleg van de glasvezelkabel. Met de verstuurde gedoogverklaring geven grondeigenaren toestemming daarvoor. Het tracé dat Glasvezel Buitenaf koos voor deze kabel, raakt voor een groot gedeelte landbouwgrond.

LTO Noord maakt zich er zorgen over dat de rechten van agrarische ondernemers in de oorspronkelijke gedoogverklaring onvoldoende zijn gewaarborgd. LTO Noord en Glasvezel Buitenaf overlegden hier deze week over.

Overeenkomst wijzigen

De uitkomst van dat overleg is dat agrarisch ondernemers wordt aangeraden een aantal wijzigingen bij te schrijven op de overeenkomst, voordat ze deze terugsturen. De voorgestelde diepte van de kabels is nu 80 centimeter. Indien gewenst kan daar 100 centimeter van worden gemaakt.

In de oorspronkelijke gedoogverklaring staat ook dat schade aan de glasvezelkabel 'naar alle redelijkheid' vergoed wordt. Dit betekent dat er geen volledige schadevergoeding is en dat de grondeigenaar naar redelijkheid een stuk mee moet betalen. Daarom wordt geadviseerd om toe te voegen dat de grondeigenaar in het geval van schade aan de kabel niet aansprakelijk wordt gesteld. En om 'naar alle redelijkheid' te vervangen voor 'volledig'.

Lees wat er nog meer verscheen over de aanleg van glasvezelkabels


Negatieve consequenties

De angst bestaat dat de aanleg van de kabel en de uiteindelijke aanwezigheid daarvan negatieve consequenties kunnen hebben voor boeren. 'Wij vinden dat alternatieve tracés, waarbij agrarisch landbouwareaal wordt ontzien, in dit geval niet voldoende in kaart zijn gebracht', staat in de brief van LTO Noord.

'Het is tevens verontrustend dat in het huidige tracé niet duidelijk is wat de exacte locatie zal zijn van de betreffende kabel in landbouwpercelen.'

Meewerkvergoeding

LTO Noord en LTO Nederland zetten zich in voor een meewerkvergoeding voor de agrarische ondernemer, als deze meewerkt aan de aanleg van een glasvezelkabel. Hier wordt ieder jaar over onderhandeld. Maar deze onderhandelingen zijn in 2019 tot nog toe mislukt.

De aanlegger van deze Utrechtse glasvezelkabel is niet van plan om een vergoeding aan te bieden. Ook na het recente overleg bleek dat er geen ruimte is voor een dergelijke vergoeding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer