Boer heeft waterpeil onder controle

Melkveehouder Nico Neppelenbroek zit thuis met een kop koffie achter zijn computer en bekijkt de waterstanden in de vier betonbakken op zijn percelen. Die bakken zijn onderdeel van het systeem van de boer uit Zuidwolde om baas te blijven over het waterpeil op zijn eigen grond.

Achter de boerderij liggen de graslanden met drainage er duidelijk groener bij dan de overige percelen. De beek De Egge stroomt langs het land van de melkveehouder en voorziet het bewateringssysteem van het nodige water.

'Ik kan via de inlaatput het water van De Egge verdelen over de putten. Per put kan ik twee percelen voorzien van water en zelf de waterstand regelen. Door een meetsysteem kan ik thuis op de computer zien hoe hoog de stand is en of ik wel of niet in actie moet komen.'

Hoge waterstand

Het systeem dat Neppelenbroek bedacht is in nauwe samenwerking met onder meer waterschap Drents Overijsselse Delta uitgevoerd. 'De Egge is een waterdoorvoerende beek die zorgt voor de watertoevoer naar het achterland. Dus erg belangrijk voor ons boeren. En het waterschap zorgt er dan ook voor dat de waterstand in De Egge altijd goed is.'

Het systeem functioneert goed en in de loop van het jaar wil hij het aantal percelen met drainage en betonputten uitbreiden. Want de boer wil graag klaar zijn voor een toekomst met wellicht nog meer droge periodes. 'Je krijgt tegenwoordig of te veel regen of helemaal niets. In de afgelopen twee jaar was het helemaal niets. En met dit systeem blijf ik baas over het waterniveau op mijn eigen land. Daar word je als boer blij van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer