Schaakspel+rond+verdrag+met+Britten+is+begonnen
Analyse
© Europees Parlement

Schaakspel rond verdrag met Britten is begonnen

Nu de brexit een feit is, zijn de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de Britten en de Europese Unie van start gegaan. De leiders van beide kampen hebben inmiddels stelling genomen en zijn van plan hun huid duur te verkopen. Het is de vraag of dat verstandig is.

Door de brexit hebben de Britten na de transitieperiode die eindigt op 31 december 2020 geen toegang meer tot de Europese interne markt en douane-unie. Europa en Groot-Brittannië hebben er belang bij om een verdrag te sluiten om de handel aantrekkelijk te houden.

De Britten importeren op dit moment veel producten uit de Europese Unie. Anderzijds is de Britse markt voor veel Europese landen belangrijk. Groot-Brittannië is bijvoorbeeld voor vrijwel alle Nederlandse agrarische sectoren een grote afzetmarkt.

De Europese Commissie presenteerde afgelopen week de onderhandelingsdoelstellingen voor een nieuw partnerschap met het Verenigd Koninkrijk. Op dezelfde dag hield premier Boris Johnson op het Old Royal Naval College in Greenwich een toespraak over de toekomst van de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en de EU, waarin in grote lijnen werd geschetst wat de Britse regering met de onderhandelingen wil bereiken.

De handelsrelatie tussen de 27 EU-landen en Groot-Brittannië zal niet meer hetzelfde zijn, met of zonder verdrag

Michel Barnier, EU-hoofdonderhandelaar

Johnson hoopt voor het eind van het jaar een overeenkomst te sluiten. Hij liet weten een deal te willen zoals de Europese Unie nu ook met Canada heeft. De totstandkoming van deze deal nam in totaal zo'n acht jaar in beslag, dus het tijdspad van elf maanden kan ambitieus worden genoemd.

Indien zo'n deal niet haalbaar blijkt, is Johnson bereid genoegen te nemen met dezelfde deal die Australië heeft gesloten met Brussel. Daarmee lijkt hij te impliceren dat hij bereid is geen handelsakkoord te sluiten, want Australië heeft namelijk ook geen verdrag met Europa.


De Britse premier wil alleen een handelsdeal sluiten met de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk niet wordt gedwongen zich aan alle Europese regels te houden. Dat is voor Europa onbespreekbaar. Alle goederen die in de toekomst de EU binnenkomen moeten voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsregels van de EU, en aan de Europese sociale en milieunormen en standaarden.

De EU is bereid een vrijhandelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk te sluiten zonder quota en heffingen, maar wel op voorwaarde van open en eerlijke concurrentie, zegt EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Hij waarschuwde dat, met of zonder verdrag, de handelsrelatie tussen de 27 EU-landen en Groot-Brittannië niet meer hetzelfde zal zijn.

Met de stellingname aan beide zijden is het schaakspel rond een handelsverdrag begonnen. Het is te hopen dat rancune geen rol speelt bij de onderhandelingen. De gedachte dat de Britten moeten boeten voor hun vertrek, kan als een boemerang terugkomen. Zeker voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 4°
  50 %
Meer weer