EU+en+VK+zetten+hoog+in+voor+nieuwe+handelsdeal
Nieuws
© Europese Unie 2020

EU en VK zetten hoog in voor nieuwe handelsdeal

De Britse premier Boris Johnson wil alleen een handelsdeal sluiten met de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk niet wordt gedwongen zich aan alle Europese regels te houden. De EU is bereid ver te gaan, maar houdt vast aan eigen standaarden.

Johnson zei in een speech in Londen een deal te willen zoals Canada heeft, maar bereid te zijn genoegen te nemen met dezelfde deal die Australië heeft met Brussel. Daarmee leek Johnson te impliceren bereid te zijn geen handelsakkoord te sluiten, met de Europese Unie, want dat heeft Australië ook niet.

Johnson hamerde in zijn speech op het protectionisme dat in zijn ogen opgang doet in verschillende landen en ook in de EU. ‘Er wordt met importheffingen gedreigd alsof het wapens zijn.’

Volgens de Britse premier is vrije handel juist iets goeds en zijn de spanningen die in de wereld zijn opgetreden als gevolg van allerlei tarieven funest voor de wereldeconomie.

De EU is bereid een ‘ambitieus’ vrijhandelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk te sluiten, zonder quota en heffingen, op voorwaarde van open en eerlijke concurrentie, dat heeft de EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier laten weten in een reactie op Johnson.

Alle goederen die in de toekomst de EU binnenkomen moeten voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsregels van de EU, en aan de Europese sociale en milieunormen en standaarden. De sleutel voor dit ‘bijzondere aanbo’ ligt bij de Britse premier Boris Johnson, zei Barnier in een toelichting in Brussel.

De Fransman zei dit bij de presentatie van het conceptmandaat voor de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen Londen en Brussel. De lidstaten en het Europese Parlement moeten eerst instemmen met de voorstellen van Barnier voordat de onderhandelingen kunnen beginnen.

Door de brexit hebben de Britten na de transitieperiode die eindigt op 31 december geen toegang meer tot de Europese interne markt en douane-unie.

Premier Boris Johnson in het Britse parlement.
Premier Boris Johnson in het Britse parlement. © UK Parliament / Jess Taylor

Ook moet er een akkoord over de visvangst in Britse wateren komen. Johnson gaf maandag aan dat het Verenigd Koninkrijk zelf de zeggenschap wil houden over de toegang tot de eigen wateren voor de visserij. Hij stelde voor om daar jaarlijks opnieuw over te onderhandelen.

Volgens Barnier moet het toekomstige verdrag op drie pijlers rusten, met de economische relatie als de centrale pijler. Daarnaast wil de EU nauw samenwerken op het gebied van veiligheid. De derde pijler is het beheer en het toezicht op de afspraken.

De EU houdt vast aan het Europees Hof van Justitie als scheidsrechter. Iets waar de Britten juist vanaf willen. Barnier waarschuwde dat, met of zonder verdrag, de handelsrelatie tussen de 27 EU-landen en Groot-Brittannië niet meer hetzelfde zal zijn. ‘Er komen douaneformaliteiten, oorsprongsbepalingen, certificering. Het zijn straks twee markten. Ondernemers moeten zich daar op voorbereiden’

Dit weekeinde lekte in de Britse media al uit dat ook Johnson van plan is om volledige douane- en grenscontroles in te stellen voor goederen uit de Europese Unie. Met dit voornemen tracht de Brits premier de druk op de onderhandelingen met de EU op te voeren.

<blockquote class='twitter-tweet'><p lang='nl' dir='ltr'>Johnson trekt dag 3 na <a href='https://twitter.com/hashtag/brexit?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw'>#brexit</a> al een te grote broek aan. De EU is een waardegemeenschap en als je met ons handel wil drijven zal dat op basis van gelijke standaarden zijn: <a href='https://twitter.com/hashtag/No?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw'>#No</a> cherry picking! <a href='https://twitter.com/hashtag/EU?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw'>#EU</a> <a href='https://t.co/UpJr2GgaRi'>https://t.co/UpJr2GgaRi</a></p>&mdash; Achraf Bouali (@achrafboualiD66) <a href='https://twitter.com/achrafboualiD66/status/1224308570931462145?ref_src=twsrc%5Etfw'>February 3, 2020</a></blockquote> <script async src='https://platform.twitter.com/widgets.js' charset='utf-8'></script>


Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  50 %
Meer weer