Britten+zijn+serieus+over+invoercontroles+vanaf+2021
Nieuws
© Dirk Hol

Britten zijn serieus over invoercontroles vanaf 2021

De Britse regering heeft bevestigd dat zij na de overgangsperiode op 31 december 2020 invoercontroles op EU-goederen aan de grens gaat invoeren. Eerder had de Britse premier Boris Johnson al aangegeven dergelijke controles te overwegen.

Michael Gove heeft de plannen bevestigd tijdens een toespraak bij een transportorganisatie. Gove is na Johnson de hoogste minister in het Verenigd Koninkrijk. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de voorbereidingen van overheidsdiensten op de brexit. In de toespraak bevestigde hij dat alle Britse export en import gelijk zullen worden behandeld. Dit betekent dat handelaren in de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk douaneaangiften moeten indienen en aansprakelijk zijn voor goederencontroles.

Bedrijven kunnen zich voorbereiden op grenscontroles door ervoor te zorgen dat ze een EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) hebben en ook te onderzoeken hoe ze aangiften willen doen, zoals het gebruik van een douane-expediteur. 'We zullen ervoor zorgen dat de momenteel beschikbare voorzieningen voor handelaren in de rest van de wereld ook openstaan ??voor handelaren tussen Groot-Brittannië en de EU', verklaarde Gove.

Veilige grenzen

De Britse overheid noemde een aantal redenen om invoercontroles te implementeren. Zo wil zij de grenzen veilig houden door via controle te weten wie er binnenkomt en hoe vaak, wat ze binnenbrengen en waarom. Ook wil de regering alle partners gelijk behandelen als zij over handelsregelingen met landen over de hele wereld onderhandelt. Verder wil de regering zeker weten dat de correcte invoerheffingen, btw- en accijnzen worden geïnd.

Daarnaast speelt mee dat de EU heeft gezegd dat zij controles zal uitvoeren op Britse goederen die de eurozone binnenkomen. De Britten stellen dat zij dan ook hun eigen regels handhaven voor goederen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen.

Handelsrelaties

Gove verklaarde verder dat een goede voorbereiding op 2021 ervoor zal zorgen dat het land zich in een sterkere positie zal bevinden. 'Niet alleen om ervoor te zorgen dat onze economie buiten de Europese Unie slaagt, maar ook dat we in staat zijn voordeel te halen uit nieuwe handelsrelaties met de rest van de wereld. We verlaten de douane-unie en de interne markt van de EU, nemen de controle over onze grenzen terug.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  50 %
Meer weer