Bodemwarmte en toch warmtekracht op gas

Een gloednieuwe aardwarmte-installatie voor de verwarming van kassen en toch twee warmtekrachtcentrales aanschaffen die op gas draaien. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar voor Kwekerij Bernhard in Luttelgeest is het bittere noodzaak.

Bodemwarmte+en+toch+warmtekracht+op+gas
© Persbureau Noordoost

De pas ingevoerde 'enorme verhoging' van de energiebelasting op stroom dwingt het bedrijf om de tegenstrijdige maatregel te nemen. Het bedrijf heeft drie aansluitingen op het net en per aansluiting gaat de opslag duurzame energie (ODE) met 177 procent omhoog.

'Gewoon absurd en een ontmoediging om van het gas af te gaan', reageert Bram Bernhard. 'Zo'n onverwachte kostenverhoging van meer dan 100.000 euro per sierteeltbedrijf is niet op te hoesten.'

Terwijl de boortorens voor het aardwarmteproject tegenover hun kantoor worden opgebouwd, werken Bram en Simon Bernhard aan de plannen voor de aanschaf van twee warmtekrachtcentrales die op gas draaien. 'Per saldo zijn we energieneutraal, maar we moeten in de winter extra stroom inkopen.'

Met deze regels zijn we de laatsten die naar aardwarmte boren

Bram Bernhard van Kwekerij Bernhard

'Flinke duit aan energiebelasting'

Reden is het praktische probleem dat aardwarmte met name in de winter stroom vraagt en de nieuwe zonnepanelen juist in de zomer veel stroom produceren. 'Op de elektriciteit die je dan nodig hebt, ben je een flinke duit aan energiebelasting kwijt', zegt Bernhard.

Kwekerij Bernhard teelt rozen en phalaenopsis.
Kwekerij Bernhard teelt rozen en phalaenopsis. © Persbureau Noordoost

Samen met de ODE wordt de energiebelasting voor ongeveer een derde door particulieren opgebracht en twee derde door mkb's. Eerder was de verdeling fiftyfifty. Multinationals die boven 10 miljoen kilowattuur afnemen zijn vrijgesteld van energiebelasting en ODE.

'Compleet ontevreden over energiebeleid'

Geen goed woord hebben de broers Bernhard over voor het Nederlandse energiebeleid. 'We zijn compleet, maar dan ook compleet ontevreden. Terwijl aan de ene kant all-electric in het Klimaatakkoord wordt gepredikt en iedereen van het gas af moet, besluit de overheid nog geen maand na de vaststelling ervan tot het verhogen van de energiebelasting op stroom.'


Zo'n beleid vinden de broers heel onbetrouwbaar. 'We hebben drie aansluitingen op het elektriciteitsnet, betaalden 180.000 euro per jaar voor elke afsluiting. Die belasting wordt tot 320.000 euro verhoogd. We betalen nu in totaal bijna een miljoen euro aan energiebelasting op stroom. Dat is zacht gezegd knap vervelend.'

Kwekerij Bernhard zou het eerste volledig fossielvrije glastuinbouwbedrijf van Nederland worden. Dat was het plan vier jaar geleden. De procedures duurden echter zo lang, dat het hele aardwarmteproject zelfs dreigde te mislukken. 'Op basis van de huidige regelgeving verwacht ik dat we nu een van de laatste zijn', vertelt Bernhard met een diepe zucht.

Besparing van 20 miljoen kuub aardgasequivalenten

Met hun plan voor de aardwarmtecentrale waren de Bernhards hard op weg om hun drie eigen kwekerijen (rozen, potorchideeën en tuinplanten) volledig elektrisch te krijgen en de gasaansluiting op termijn af te koppelen. Het warme water uit de Flevolandse bodem zou een besparing van 20 miljoen kuub aardgasequivalenten op de stookkosten opleveren.

De elektriciteit om de pompen van de nieuwe centrale het hele jaar te laten draaien, komt van zo'n 10 hectare aan zonnepanelen. Ze komen te drijven op de gietwaterbassins rondom het bedrijf.

Bram Bernhard (links) op de boorlocatie.
Bram Bernhard (links) op de boorlocatie. © Persbureau Noordoost

In totaal leveren de panelen 12 miljoen kilowattuur per jaar op. 10 miljoen kilowattuur is voor de pompen van de aardwarmtecentrale. De resterende 2 miljoen is voor eigen gebruik en gaat voornamelijk 's zomers, als de zon volop schijnt, het elektriciteitsnet op. 'De originele inpassing was perfect, maar helaas worden we nu gedwongen tot de aanschaf van extra gasgestookte generatoren voor het opwekken van stroom, want die kunnen we aanzetten wanneer we willen', stelt Bernhard.

De broers zijn ingenomen met de positieve manier waarop provincie Flevoland zich voor het aardwarmteproject inzette, maar de uitvoering omschrijven ze als dramatisch en stroperig. Bernhard: 'Het grootste probleem is de afstemming tussen overheden. Er blijken veel te weinig mensen te zijn die zich met het beleid bezighouden en ook meehelpen het in de praktijk te brengen.'

'Je moet dwars door een muur van bureaucratie'
Niet alleen de kronkels in het energiebeleid, maar ook de trage besluitvorming rond het aardwarmteproject storen Bram en Simon Bernhard. 'Je moet dwars door een muur van bureaucratie. Vier jaar geleden zijn we gestart en iedereen neemt veel meer tijd dan nodig is. Waar het ministerie van Economische Zaken toezegde binnen een half jaar klaar te zijn, kregen we pas na anderhalf jaar een reactie. Gemeente, waterschap en provincie zeiden elk een half jaar nodig te hebben, maar ze namen een jaar de tijd', zegt Bram Bernhard. De investering in het aardwarmteproject voor vier glastuinbouwbedrijven in Luttelgeest vergt 25 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer