Elektriciteitsnet Friesland kraakt onder beperkingen

Het elektriciteitsnet in Friesland is bijna vol. Dit komt met name door de grootschalige aanleg van zonnepanelen in weilanden en op daken in de land- en tuinbouw, constateert netbeheerder Liander.

Elektriciteitsnet+Friesland+kraakt+onder+beperkingen
© Energie van Boeren

Ook aan de verbruikerskant zet de groei van energie-intensieve bedrijvigheid stevig door. Zoals bij de bouw van enkele nieuwe zuivelfabrieken, die veel stroom consumeren. Hierdoor zijn in Friesland de grenzen van de netcapaciteit grotendeels bereikt. Netbeheerder Liander ziet zichzelf bij twee derde van de provincie geconfronteerd met transportbeperkingen, schrijft Solar Magazine.

Maar de problemen beperken zich niet alleen tot de noordelijke provincie. Ook in Gelderland, Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland gelden beperkingen. Op de website van netbeheerder Liander staat een kaart die een indicatie geeft van waar er beperkt of geen ruimte beschikbaar is voor extra elektrisch vermogen.

Overbelasting voorkomen

In Friesland neemt volgens Liander name de grootschalige aanleg van zonnepanelen in weilanden en op grote daken een vlucht. Het bedrijf experimenteert met het uitschakelen van zonneparken op het moment dat het net overbelast dreigt te raken.

Enkele grote verbindingsstations met het landelijke hoogspanningsnet zijn inmiddels vol en moeten eerst worden uitgebreid. Ook wordt in Friesland ingezet op waterstofpilots om het elektriciteitsnet in de toekomst te ontzien.

Uitbreiding

Liander is volop bezig met versterking en uitbreiding van het Friese net. In 2020 worden de investeringen geraamd op 99 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.

Om de capaciteit verder te vergroten, wordt komende jaren door Liander ingezet op slimme oplossingen om het huidige net slimmer te benutten. Zo wil het bedrijf waar mogelijk de 'vluchtstrook' van het elektriciteitsnet inzetten voor duurzame energie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer