Stroomtaks+treft+40+procent+siertelers+hard
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Stroomtaks treft 40 procent siertelers hard

Twee op de vijf siertelers onder glas komt ernstig in de problemen door de stroomtaks. Dat blijkt uit een steekproef van de Rabobank.

Volgens de bank worden vooral de bedrijven getroffen die de afgelopen jaren stappen hebben gezet in de elektrificatie van de warmtevoorziening. Rabobank maakt zich grote zorgen over de consequenties van de aanpassing van de Opslag Duurzame Energie (ODE), waarmee de Tweede Kamer heeft ingestemd.

'Er zijn bedrijven die direct in de financiële gevarenzone kunnen komen. Indicatie is dat 20 procent van de glasgroentebedrijven hard wordt getroffen, in de sierteelt zelfs 40 procent', meldt de bank.

Kind van de rekening

De financiële instelling onderschrijft de klimaatstappen die bedrijven hebben gezet. 'De voorgenomen scherpe stijging van de ODE-belasting leidt echter tot hogere kosten bij investeringen in aardwarmte, LED-belichting en ontvochtiging. Daardoor wordt de klimaatambitie niet of veel later gerealiseerd. Bedrijven zullen terugvallen op gangbare warmtevoorzieningen en het gebruik van fossiele brandstoffen zal toenemen.'


De Rabobank noemt het zorgwekkend dat de voorlopers in klimaatinvesteringen het kind van de ODE-rekening dreigen te worden. 'Het economische vliegwiel van de sector gaat vertragen, waarmee de sector gevoeliger wordt voor tegenvallers', stelt de bank.

Volgens Glastuinbouw Nederland geeft de steekproef een goede indicatie hoe de glastuinbouw door de ODE-verhoging wordt geraakt. De dupe zijn vooral de bedrijven die in de derde schijf van 50.000 tot 10 miljoen kilowattuur vallen. De stijging van de heffing is hier 177 procent.

Eerste Kamer

'In die tariefschijf zitten bijvoorbeeld ook ziekenhuizen en de kleinmetaalsector. Die sectoren kunnen de hogere lasten verrekenen in de tarieven, de glastuinbouw niet', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland. De glastuindersorganisatie hoopt dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel tegenhoudt.

'De leden van de Eerste Kamer zijn afgelopen tijd bedolven onder e-mails over de ODE-heffing. Partijen als Greenports Nederland, Greenport West-Holland, de gemeentes Westland en Zaltbommel, de provincie Gelderland, maar ook VNO-NCW en de grote energiebedrijven zijn in actie gekomen', stelt Van der Tak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 10°
  50 %
Meer weer