Gemeenten+bezorgd+over+voortvarende+energiescenario%27s
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gemeenten bezorgd over voortvarende energiescenario's

Veel gemeenten in Noord-Holland zijn bezorgd over het schetsplan dat de provincie naar buiten heeft gebracht voor het opwekken van duurzame energie. Op aandringen van het rijk wil de provincie daarmee tempo maken.

Vooral in West-Friesland bestaat een breed verzet tegen de plannen om naar schatting 150 extra windmolens in het noordelijk deel van Noord-Holland toe te staan. Opvallend is dat in de eerste scenario's de bestaande minimale afstand tussen grote windmolens en de bebouwing wordt losgelaten.

Provinciale Staten beslist op maandag 3 februari over de koers die wordt gevaren. Actievoerders uit Koggenland, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn en Stede Broec hebben hun zorgen geuit in een brief aan de Statenleden.

Voortvarendheid

Ook in de Schermer en de Beemster is verontrusting over de nieuwe aanpak. Voorzitter Marianne Barendregt van LTO Noord-afdeling Land van Leeghwater zegt verrast te zijn door de voortvarendheid waarmee de provincie duurzame energie in het landelijk gebied wil stimuleren.

'In de energiescenario's lijkt het alsof er geen provinciale structuurvisie meer bestaat.'

Marianne Barendregt, voorzitter LTO Noord-afdeling Land van Leeghwater

Hoewel beide polders zijn aangeduid als beschermd landschap, is het volgens Barendregt maar zeer de vraag of dit ook betekent dat er straks geen windturbines of zonneakkers mogen worden gebouwd of aangelegd. 'Het doel lijkt de middelen te heiligen.'

Nieuwe geluiden

De bijeenkomsten voor de Regionale Energie Strategieën zijn nog in volle gang, merkt Barendregt op. 'Daar komen deze nieuwe geluiden weer tussendoor, waarbij het in de verschillende scenario's lijkt alsof er geen provinciale structuurvisie meer bestaat.' Ze blijft bij het standpunt dat eerst de daken vol gelegd kunnen worden met panelen. 'Dat is nu pas voor een kwart van de bedrijven het geval, dus we kunnen nog even vooruit.'

In de Kop van Noord-Holland bestaat de vrees dat de regio opdraait voor andere gebieden, die minder hoog scoren qua opwekking van duurzame energie. Tijdens een bijeenkomst in het Clusius College in Schagen over de klimaatmaatregelen, was de stemming in de zaal dat de Noordkop het vuile werk mag opknappen voor de rest van de provincie.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer