Proef met opwekking waterstof op boerenbedrijf

Wageningen University & Reseaerch (WUR) en kennisinstituut TNO starten een proefproject met kleinschalige opwekking van waterstof op boerenbedrijven met behulp van op dezelfde locatie geproduceerde zonne- en windenergie. De uitkomsten van deze proef kunnen belangrijk zijn voor toekomstige praktische toepassing van energieopslag op boerenbedrijven.

Proef+met+opwekking+waterstof+op+boerenbedrijf
© WUR/Acrres

Boeren die energie opwekken met zonnepanelen of windturbines, kunnen dat soms niet kwijt omdat het lokale elektriciteitsnetwerk onvoldoende capaciteit heeft. Ook wordt 's zomers en overdag meer zonne-energie opgewekt, terwijl veel energie vooral 's winters en in de avond en nacht nodig is.

Bij elektrolyse wordt de duurzame stroom met water in contact gebracht en splitsen de watermoleculen zich in waterstof en zuurstof. Door deze onbalans en de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk moeten boeren hun zonneparken of windturbines soms zelfs uitschakelen. De energie kan dan niet voldoende worden opgeslagen in accu's. Dat proces kan ook weer worden omgekeerd, waarna er water, warmte en stroom overblijven.

Waterstof kan ook het propaangas vervangen waarmee akkerbouwers hun producten, zoals aardappelen, uien en wortels, drogen. En het kan worden gebruikt als schone brandstof voor trekkers en vorkheftrucks en vrachtwagens.

Vijfjarig project

In het project van de WUR en TNO wordt ook de productie van waterstof op zee uit zonne- en windenergie gestimuleerd. Het ministerie van Economische Zaken en klimaat financiert het vijfjarige project dat in de zomer 2020 start. Het project wordt op 6 februari in Lelystad gepresenteerd tijdens de Nationale Waterstofdag. Het proefproject vindt plaats bij het proefstation van Acrres in Lelystad. Hier bevinden zich al windmolenparken, testmolens en zonnepanelen.

Accres, het landelijke praktijkcentrum van de WUR voor de toepassing van duurzame groene energie en grondstoffen, en TNO gaan samen kijken hoe agrariërs duurzame energie op hun bedrijf kunnen omzetten en opslaan in de vorm van waterstof. Dit vluchtige gas kan zo dienen als energiedrager die boeren kunnen inzetten voor de energievoorziening op hun bedrijf én als schone brandstof voor trekkers en vrachtwagens.

'Waterstof heeft veel potentie als ontbrekende schakel binnen de energietransitie, maar er leven nog enkele belangrijke vragen waar we ons samen met TNO in zullen gaan verdiepen, niet alleen op het gebied van productie, maar bijvoorbeeld ook hoe je het veilig kunt opslaan', zegt Chris de Visser, manager van Acrres.

Waterstof op zee

Nederland bouwt grote offshore windparken die een groot deel van de Nederlandse energie gaan verzorgen. Peter Eecen van TNO: 'Tussen 2030 en 2040 zal een moment komen dat we meer offshore windvermogen leveren dan we aan totale elektrisch vermogen gebruiken. Dan is het op grote schaal produceren van waterstof een oplossing.'

In het project wordt daarom ook onderzocht hoe deze productie op zee het beste nagebootst kan worden, hoeveel waterstof geproduceerd kan worden en hoe het toegepast kan worden. TNO ontwikkelt regelingen om de regelbaarheid van de diverse systemen optimaal te gebruiken om het elektrische net stabiel te houden.

Energietransitie

Waterstof is belangrijk voor de energietransitie, ook in de landbouw, zeggen de initiatiefnemers van de proef. Zij zijn ervan overtuigd dat waterstof binnen vijf tot tien jaar essentieel kan blijken te zijn in de overgang naar duurzame energie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer