Veredeling van sorghum maakt snelle opmars in Nederland

Nic Boerboom, veredelaar sorghum bij DSV zaden, signaleert dat de veredeling van sorghum in Noord-west-Europa de afgelopen tien jaar forse stappen heeft gemaakt. Vooral in Nederland krijgt die veredeling veel aandacht.

Veredeling+van+sorghum+maakt+snelle+opmars+in+Nederland
© Pieter Stokkermans

Zijn er veel veredelaars actief op dit gebied?

'Er zijn veel sorghumveredelaars. Toch hebben maar twee bedrijven echt de focus op de sorghumteelt in Noordwest-Europa. Het is eigenlijk meer een subtropisch gewas. Dat geeft voor dit gebied uitdagingen. Die twee veredelaars zijn DSV Zaden en Walter de Milliano, zo'n beetje de nestor van de sorghumteelt in Nederland. Zij doen veel onderzoeken parallel.'

Een bepaling door Eurofins gaf aan dat de nieuwe generatie rassen 350 tot 400 gram zetmeel per kilo droge stof bevat

Nic Boerboom, veredelaar sorghum bij DSV zaden

Zijn er stappen gemaakt?

'Ja, DSV zaden en Hoeve Dierkensteen van Walter de Milliano hebben destijds een lijstje gemaakt met punten waar sorghum aan moet voldoen om te kunnen slagen. Zo hebben we als veredelaars een grote pluim in het gewas gekregen. Ook is er vooruitgang geboekt bij koudetolerantie. De plant kon niet tegen kou. Dat was een probleem dat er nu langzamerhand uit wordt gekweekt.


'Daarnaast willen we naar een vroege bloei en afrijping. Omdat het gewas uit het gebied rond de evenaar komt, is dit met het afrijpen gevoelig voor de daglengte. Het gewas bloeide te laat. Met het veredelen maken we dat het gewas tijdig bloeit en afrijpt.'

Hoe staat het met de voederwaarde?

'De focus ligt nu wat meer op een goede voederwaarde en minder op structuur. Hierdoor sluit sorghum ook meer aan bij de vraag vanuit de veehouder. Dit type hebben we ook voor ogen voor de tweede generatie sorghums, die waarschijnlijk in de komende jaren op de markt komen. Dit zijn veelbelovende rassen. We gaan voor sorghumtypen met een hoog zetmeelaandeel.'

Hoe selecteer je daarop?

'We kijken naar welke rassen het goed doen op drogestofpercentage en opbrengst per hectare. Het drogestofpercentage is daarbij indicatief voor de hoeveelheid zetmeel. De goede rassen worden het jaar erop getest, ook op andere locaties.

'De nieuwe generaties sorghumrassen komen boven de 40 procent droge stof tegen rond de 33 procent voor standaardrassen. Daarbij scoren deze rassen rond de 20 ton per hectare tegen standaard 15 ton.'

Waar komt dat op neer?

'Een bepaling door Eurofins gaf aan dat deze nieuwe generatie rassen 350 tot 400 gram zetmeel bevat. Veel huidige rassen, zoals Nutri Honey en Little Giant komen rond de 150 gram zetmeel per kilo droge stof uit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer