Bijna 20 procent meer sorghum in de EU

Het areaal sorghum in de Europese Unie is afgelopen jaar toegenomen tot ruim 260.000 hectare. Dat is bijna 20 procent meer dan in 2018.

Bijna+20+procent+meer+sorghum+in+de+EU
© Eigen Foto

Dit blijkt uit cijfers van Sorghum ID (International Development), de ketenorganisatie voor het graangewas in Europa. Van het Europese areaal wordt twee derde geteeld voor de korreloogst en de rest vooral als silagegewas.

Sorghum is afgelopen voorjaar in diverse landen geteeld als alternatief voor wintertarwe of winterkoolzaad. Beide wintergewassen konden in het najaar vanwege de droge bodemcondities in veel gebieden nauwelijks worden gezaaid. Volgens Sorghum ID was sorghum als voorjaarsgewas met een lage vochtbehoefte daarom een voor de hand liggende keuze.

Betere rassen

Vooral in Frankrijk, toch al de grootste Europese producent, is het areaal sorghum behoorlijk uitgebreid in 2019. In Centraal-Europa wordt vooral meer sorghum geteeld in Roemenië, Hongarije en Oostenrijk. Veel telers zijn ook overgehaald om het Afrikaanse graangewas te telen vanwege de beschikbaarheid van betere rassen en de relatief hoge producties in 2018.

Buiten de EU wint sorghum onder meer aan populariteit in Oekraïne. Daar staat 54.000 hectare en dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van 2018. In Iran is het areaal zelfs met 40 procent toegenomen tot een totaal van 65.000 hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer