Europa oogst 1,3 miljoen ton sorghum

Een groter areaal en een hogere productie per hectare resulteren in een totale Europese oogst van sorghum van naar schatting 1,3 miljoen ton.

Europa+oogst+1%2C3+miljoen+ton+sorghum
© Nieuwe Oogst

Dit meldt Sorghum ID (International Development), de ketenorganisatie voor het graangewas in Europa. De oogstraming betreft de 28 EU-lidstaten en de opbrengsten van sorghum in Rusland en Oekraïne.

Sorghum ID is goed te spreken over de productie, die hoger is dan vorig jaar. Dit is onder meer een gevolg van uitbreiding van het areaal in alle Europese landen en ook door de goede opbrengsten in met name Centraal- en Oost-Europa.

In landen als Bulgarije, Roemenië en Hongarije worden de gemiddelde opbrengsten ingeschat op 5 ton per hectare. De productie in Rusland en Oekraïne varieert sterk van 2 ton per hectare tot 7 ton voor de beste percelen. Vooral de hybriderassen lijken hier beter te scoren. Voor Oostenrijk meldt Sorghum ID een goede en stabiele oogst met gemiddeld 10 ton van een hectare.

Droogte en hitte

Door de droogte en de extreme hitte in de zomermaanden was de hectareproductie in onder meer Frankrijk, Spanje en Italië iets lager dan in 2018. Franse telers van sorghum kunnen een gemiddelde oogst verwachten van 5 ton per hectare. Dat was vorig jaar nog 5,3 ton.

In Spanje daalt de hectareproductie met 1 ton tot gemiddeld 4,8 ton. Italië levert zelfs 1,5 ton per hectare in en komt gemiddeld op 6,5 ton per hectare. Ondanks deze resultaten vindt Sorghum ID dat het gewas zich bewijst als sterk onder moeilijke groeiomstandigheden en bovendien goed weerbaar in de context van de klimaatverandering.

Frankrijk en Italië

Grootste producent van sorghum in Europa is nog steeds Frankrijk met 350.000 ton en een areaal van 70.000 hectare. Deze teeltoppervlakte is 14 procent groter dan vorig jaar. Italië is tweede producent met 300.000 ton op 46.000 hectare. Hier is afgelopen jaar 9 procent meer ingezaaid. Andere belangrijke productielanden zijn Rusland (200.000 ton), Oekraïne (180.000 ton), Roemenië (95.000 ton) en Hongarije (90.000 ton).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer