Uien beoordeeld op ras, regio en kwaliteit

Buitendienstmedewerkers van zaadfirma De Groot en Slot in Broek op Langedijk verwerken de proefmonsters met uien van de rassenvergelijkingen die landelijk zijn uitgevoerd op praktijkbedrijven.

'We bepalen per locatie de opbrengsten, kwaliteit en maatsortering na bewaring. Op de demovelden vergelijken we nieuwe rassen met bestaande rassen van onszelf en van andere zaadfirma's', zegt accountmanager Peter Vroegindeweij.

De resultaten worden teruggekoppeld met de telers waar de uien vandaan komen. Zij kunnen desgewenst hun rassenkeuze daar nog op afstemmen. Volgens Vroegindeweij is de kwaliteit van de uien overwegend goed en zijn de opbrengsten sterk verschillend. 'In regio's waar de droogte weer flink parten speelde, zien we dat rassen met een sterk wortelgestel duidelijk beter scoren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer