Vlotte+export+resulteert+in+gemiddelde+uienvoorraad
Nieuws
© Niels van der Boom

Vlotte export resulteert in gemiddelde uienvoorraad

De vrije voorraad aan uien in Nederland ligt ongeveer op het niveau van het langjarig gemiddelde, meldt VTA (Verenigde Telers Akkerbouw).

Van de totale Nederlandse uienoogst is volgens de inventarisatie van VTA bij de eigen leden inmiddels ongeveer 29 procent afgeleverd. De goedlopende export slaat volgens de telersorganisatie een behoorlijke gat in de bovengemiddelde productie van dit jaar.

In absolute tonnen is er bij VTA-leden 5,3 procent meer voorraad dan het langjarig gemiddelde. Echter VTA wijst erop dat voor de export al veel uien zijn geleverd vanuit de niet-traditionele teeltgebieden. In deze gebieden heeft VTA naar verhouding minder leden.

Van de uienvoorraad is 31 procent al verkocht. Dit aandeel is bij rode uien (44 procent) hoger dan bij gele uien (26 procent). Voorgaande jaren was van ongeveer een kwart van de uien in voorraad de afnemer al bekend. De totale vrije voorraad is daarmee vergelijkbaar met het langjarig gemiddelde op dit moment in het seizoen. Bij rode uien is de vrije voorraad iets lager dan voorgaande jaren.

Hectareproductie

De opbrengst- en voorraadinventarisatie van VTA wijst uit dat de gemiddelde opbrengst voor uien dit jaar uitkomt op 54,1 ton netto per hectare. Dit is vergelijkbaar met het meerjarig gemiddelde en ongeveer 5 ton lager dan in eerste instantie in proefrooiingen was vastgesteld. De opbrengsten per perceel variëren van 30 ton tot ongeveer 80 ton per hectare.

CBS-cijfers laten zien dat het uienareaal dit jaar toenam met 5,9 procent. De uitbreiding van zaaiuien bedraagt maar liefst 8,8 procent tot ongeveer 27.600 hectare. Deelnemers aan de inventarisatie van VTA melden juist een daling van het areaal met 2,5 procent. Dit duidt erop dat vooral in de niet-traditionele teeltgebieden meer uien zijn gezaaid of geplant.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer