Half+februari+uienoogst+eindelijk+voltooid
Nieuws
© Annelies van der Hoek

Half februari uienoogst eindelijk voltooid

Akkerbouwer Koos van der Hoek heeft deze week zijn in september gerooide uien alsnog kunnen binnen rijden. De kwaliteit van de uien valt niet tegen.

‘Half februari uien rapen dat is echt uniek’, stelt Van der Hoek, akkerbouwer in Heinenoord (Hoeksche Waard). Wegens omstandigheden was het hem niet gelukt om een perceel uien van 3,5 hectare in de buurt van Mijnsheerenland op tijd te laden. De uien lagen al wel grotendeels gerooid op het land.

‘We waren in september druk met de aardappelen en andere uien. Daarna is het gaan regenen en werd het niet meer droog. Eigenlijk hadden we dit perceel al opgegeven, met de gedachte om de uien uiteindelijk onder te moeten ploegen in het voorjaar’, verklaart Van der Hoek.

Advies commissionair

Afgelopen maandag echter kwam de commissionair langs die de betreffende uien in september al had gekocht. Hij adviseerde Van der Hoek om alsnog te proberen de uien binnen te rijden. ‘Vanwege de hoge windsnelheden van afgelopen weekend was het perceel hard opgedroogd en uiteindelijk verliep het laden zonder al te veel problemen.’

De kwaliteit van de uien die vijf maanden later dan de planning zijn gerooid, valt niet tegen.
De kwaliteit van de uien die vijf maanden later dan de planning zijn gerooid, valt niet tegen. © Annelies van der Hoek

Op enkele gerende rijen van het betreffende perceel stonden de uien nog vast. Daar was de grond deze week nog te nat om de uien te rooien. Van der Hoek vertelt dat die uien met een lichter zijn losgereden en uiteindelijk met succes van het land gehaald.

Uien nog goed hard

Volgens de Zuid-Hollandse akkerbouwer valt de kwaliteit van de uien na vijf maanden op het land niet eens tegen. ‘Natuurlijk is de mooie kleur er wel vanaf. Maar de uien zijn nog goed hard, op slechts een enkele zachte na. De uien liggen nu bij ons in de schuur en we zijn ze flink aan het beluchten. Voor 1 maart worden ze afgeleverd.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer