Student maakt verpakkingen van koeienmest

Koeienmest zit vol met vezels. Het leek student Janna van den Elzen daarom een geschikt product voor het maken van verpakkingen.

Student+maakt+verpakkingen+van+koeienmest
© Els Korsten

Van den Elzen doet de opleiding Food Innovation aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Ze richt zich onder andere op het ontwikkelen van verpakkingsmateriaal. Ze was op zoek naar een grondstof waarmee ze nieuwe verpakkingen kon maken. Het ging haar om het vervangen van de kunststofbakjes waarin groenten en fruit, zoals tomaten en aardbeien, zijn verpakt.

'Het liefst wilde ik daarvoor een reststroom gebruiken. Want het is interessant om iets waar te veel van is, opnieuw te kunnen toepassen', geeft ze aan. Uiteindelijk kwam de student uit op koeienmest. Op een melkveebedrijf in de buurt schepte ze verse mest van de mestvloer. 'Het zit vol vezels, dus daar kon ik wel wat mee.'

Poober

Vervolgens begon Van den Elzen te experimenteren, met cupjes met de naam Poober als resultaat. Het is nog niet het eindproduct. Zo wil ze de bakjes groter maken. 'Mensen zijn vanwege voedselveiligheid misschien wat huiverig voor groenten- en fruitbakjes van koeienmestvezels. Dat is een van de aspecten die ik nog verder ga onderzoeken. Het moet volledig veilig zijn.'

Nadat de student een prijs had gewonnen op de HAS Food Experience, werd ze bedolven onder de reacties. Er waren zelfs geïnteresseerde afnemers. 'Daar ben ik oprecht door overdonderd.' Op termijn wil ze ook verpakkingen voor tuincentra, eieren en non-food maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer