Mestverwerker+met+Fertigarant+voor+kwaliteit
Nieuws
© Fertigarant

Mestverwerker met Fertigarant voor kwaliteit

Nederland heeft een productcertificaat voor de dikke fractie van mest: Fertigarant. Vier mestverwerkers hebben het certificaat inmiddels behaald. Nog eens vijf zitten in de pijplijn.

'Met Fertigarant laten mestverwerkers zien dat ze kwaliteitsbewust zijn, hun verwerkingsproces onder controle hebben en een sterke focus hebben op afnemers', reageert voorzitter Ruud Huirne van de Stichting Mestafzetcontrole.

De aanloop naar het certificaat was er een van lange adem. Ruim twee jaar werd eraan gewerkt door LTO, Cumela, John van Paassen van Kumac en de overheid. De dikke fractie afkomstig van mestverwerkers met het certificaat onderscheidt zich door gegarandeerde en voorspelbare nutriëntengehaltes.


'Het gaat om een continue stroom van een constante kwaliteit. De marges daarin zijn nauw', licht Hans Verkerk van de stichting Mestafzetcontrole toe. Nederland telt in totaal vijftien tot twintig mestverwerkers die aan de eisen van Fertigarant zouden kunnen voldoen.

Omdat de gehalten stikstof en fosfaat in de dikke fractie gegarandeerd en voorspelbaar zijn, hoeft niet iedere vracht te worden bemonsterd. Bij houders van het Fertigarant-certificaat gebeurt dat nu nog maar eens per week. Mogelijk gaat dat in de toekomst verder omlaag.

Met deze situatie bespaart een gemiddelde mestverwerker (50.000 tot 100.000 kuub mest per jaar) op jaarbasis al gauw zo'n 30.000 euro aan bemonsteringskosten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer