Luister+vaker+naar+de+gematigde+boer
Commentaar
© Dirk Hol

Luister vaker naar de gematigde boer

Je zou het bijna vergeten, maar er is een grote groep boeren en tuinders in Nederland die nog altijd buitengewoon gematigd is. En dan heb ik het ook nadrukkelijk over de nieuwe generatie boeren. Ook in die leeftijdscategorie vind je ze volop: de gematigde boer.

We zouden ze soms bijna vergeten. Want in onze maatschappij waar de schreeuwers de meeste aandacht krijgen, iedereen op sociale media deskundig lijkt en de politiek op de flanken verhardt, werkt een grote agrarische middengroep zich in stilte een slag in de rondte. Ze proberen met boerenslimheid en lenig ondernemerschap hun bedrijf te optimaliseren en stapje voor stapje aan te passen aan de eisen die de veranderde samenleving aan hen stelt.

Niet dat deze boeren de regelzucht niet spuugzat zijn en het onduidelijke overheidsbeleid, maar zij geloven in de eigen kracht en houden het hoofd koel bij het frame dat de Nederlandse landbouw rijp zou zijn voor de sloop. Een eigen politieke partij vinden ze onnodig, noch een revolutie, laat staan dat ze zich een strijder voelen. Ze twitteren niet dat alles en iedereen tegen hen is dan wel corrupt. De gematigde boer weet wel beter. Het zijn mensen die iedere werkdag opstaan, gewoon doen wat ze moeten doen en waar ze goed in zijn.

Het is de gematigde boer die niet valt voor bijvoorbeeld de populistische praat van PVV of Forum voor Democratie. Hij wil ook helemaal geen nexit, want de gematigde boer is zich bewust van de exportbelangen. Zoals uit het NAJK-onderzoek blijkt, ziet ook de gematigde (jonge) boer de noodzaak om te vergroenen en is daar vaak al lang mee bezig. Deze boeren zijn al volop in gesprek met hun afnemers over een verbeterende samenwerking.

Vergeet de gematigde boer niet, naast alle schreeuwers

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De gematigde boer is overal. Hij bezoekt bijeenkomsten om zijn kennis en netwerk te vergroten, gaat voetballen met zijn zoontje bij de plaatselijke voetbalvereniging, nodigt buren uit en zoekt lokale politici op om hun kennis over de landbouw bij te spijkeren.

Laten we de gematigde boer vooral niet vergeten als we alleen de schreeuwers horen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
Meer weer