Exportrecord laat kracht zien

De Nederlandse landbouwexport is nog nooit zo hoog geweest als vorig jaar. Dat maakte het Centraal bureau voor de Statistiek vrijdagochtend bekend, in samenwerking met Wageningen University & Research.

Exportrecord+laat+kracht+zien
© Dirk Hol

Landbouwminister Carola Schouten lichtte de cijfers traditiegetrouw toe op de Grüne Woche in Berlijn. Het gaat om 94,5 miljard euro en dat is iets meer dan in 2018. Het record is een gevolg van prijsstijgingen en volumegroei. Bijna driekwart van die exportwaarde is geproduceerd door Nederlandse boeren en tuinders. De rest is doorvoer.

Dit resultaat is het directe gevolg van de open economie die Nederland is. Handel is een belangrijke economische drijfveer voor Nederland. En dat is al sinds jaar en dag zo. Maar handel brengt meer. Het stimuleert ook de ontwikkeling op andere terreinen dan alleen economisch. Handel maakt dat je je moet verdiepen in andere landen en afnemers. Het verbindt. Het zorgt ervoor dat je wereld groot wordt en blijft.

Opvallend is de fors toegenomen export van varkensvlees naar China, van 117 miljoen euro in 2018 tot naar schatting 377 miljoen euro in 2019. Dit is het directe gevolg van het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest in grote delen van Azië. Hierdoor was er vanuit China veel vraag naar buitenlands vlees en steeg het prijsniveau.

Beleidskracht staat in schril contrast met exportrecord

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Ondanks dat de varkenshouders al een tijd van deze marktontwikkeling kunnen profiteren, is de saneringsregel ruim overschreden. In totaal hebben 503 varkenshouders aangegeven mogelijk van deze regeling gebruik te willen maken. Het ministerie van LNV had rekening gehouden met circa 300 aanmeldingen.

De regeling is een vangnet voor varkenshouders die niet verder willen met hun bedrijf. Deze regeling is al aangekondigd door de overheid in 2017. Nu, 2,5 jaar later, konden varkenshouders dan eindelijk intekenen. Helaas lijkt de snelheid waarmee deze regeling open ging exemplarisch voor het tempo waarop de landbouwminister haar beleid uitrolt. De kracht die dit uitstraalt staat in het niets met de enorme energie die spreekt uit het exportrecord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer