Boerenbelang+of+partijbelang%3F
Commentaar
© Dirk Hol

Boerenbelang of partijbelang?

Farmers Defence Force (FDF) lijkt Forum voor Democratie steeds meer in de kaart te spelen. Want daar waar regerings- en sectorpartijen ernaar streven nu uit de stikstofimpasse te komen, vertraagt FDF dit proces.

Woensdag legde de organisatie een bom onder het overleg van het Landbouw Collectief met landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie), premier Mark Rutte (VVD) en de provincies met als doel uitstel. FDF wil wachten op de uitkomst van een lopend onderzoek naar de stikstofcijfers van het RIVM.

Twee stichtingen rekenen al enkele weken aan die cijfers. De uitkomsten zouden 'tot vergaande nieuwe inzichten' leiden en worden 20 februari gepresenteerd. Vanuit dit onderzoek loopt een directe lijn naar FDF, het Landbouw Collectief en ook de partij van Thierry Baudet.

Die vertragingstactiek lukte ten dele. Schouten en Rutte waren woensdag woest over de actie en aanmatigende woorden van FDF en schortten het overleg op tot vrijdag.

FDF lijkt geen belang te hebben bij een oplossing

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Want de andere sectorpartijen willen wel doorpakken en verder onderhandelen over bijvoorbeeld de 3.200 PAS-meldingen, het weiden en bemesten, voermaatregelen en dat met een disclaimer voor de uitkomst van het dataonderzoek.

De opstelling van FDF heeft het Landbouw Collectief, de eigen onderhandelingspositie en het politieke aanzien van de sector verzwakt en verstrekt tegelijkertijd de positie van Forum voor Democratie. Al tijdens de demonstratie op 16 oktober op het Malieveld mochten alleen Baudet en Wilders op het podium. Woordvoerders van andere partijen werden niet toegelaten.

Baudet en FDF hebben nu, met het oog op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, geen belang bij een oplossing voor de stikstofcrisis waar iedereen met opgeheven hoofd achter kan staan. Zij hebben baat bij zoveel mogelijk vertraging van het proces en afbreuk van de regerings- en sectorpartijen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer