Rutte is klaar met de stikstofcrisis

Mark Rutte wilde nu weleens zelf van de natuurmensen en de boeren gezamenlijk horen hoe uit de stikstofimpasse te komen. Daarom zaten acht natuurorganisaties en zes boeren woensdag op een winderige en ijskoude Veluwe in Radio Kootwijk.

Rutte+is+klaar+met+de+stikstofcrisis
© Dirk Hol

Na afloop kwamen eerst de voormannen en -vrouwen van de natuurclubs naar buiten. Ze legden aan de aanwezige pers uit dat het overleg met de boeren, de premier en landbouwminister Carola Schouten heel nuttig was geweest. De natuurorganisaties gingen voortaan met een andere bril naar de boeren kijken. Want die middag was bij hen het besef ingedaald dat de boeren keihard nodig zijn om een goede natuur te behouden.

Daarna volgden de boeren. Zij legden uit dat de natuurorganisaties goed naar hen hadden geluisterd. De kloof tussen beide was verder gedicht.

Vervolgens kwamen ook minister Schouten en premier Mark Rutte aangewandeld. Zij vertelden eveneens dat het een vruchtbare middag was geweest en vrijwel alle partijen ervan doordrongen waren dat de stikstofcrisis echt alleen gezamenlijk het hoofd kan worden geboden.

Met de verkiezingen in aantocht is het vooral politiek slim

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Alleen de ngo Mobilisation for the Evironment, verantwoordelijk voor de val van het Programma Aanpak Stikstof, is bij het eigen standpunt gebleven en procedeert stug door.


Tussen alle welwillende woorden, was toch vooral te merken dat Rutte klaar is met de stikstofcrisis en stappen wil zetten. Het initiatief voor de bijeenkomst kwam dan ook rechtstreeks uit zijn koker. Doel van de middag was een zo breed mogelijk middenveld te creëren en daarmee een bakermat voor draagvlak voor een pakket aan maatregelen. Medio februari moet dat er liggen.

Behalve dat Rutte om economische en maatschappelijke redenen een einde wil maken aan de stikstofcrisis, is het ook politiek slim. Over een jaar vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en dan moet dit probleem de regeringspartijen niet langer voor de voeten lopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer