Wat krijgen de boer en tuinder?

Weet u hoe weinig van wat de consument betaalt naar de boer gaat? Van een pak melk van 90 cent is dit zo'n 33 cent. Een aardappelteler ontvangt van een kilo aardappelen die in de supermarkt 1,30 euro kost, gemiddeld 14 cent. Van een komkommer a 70 cent, komt 22 cent bij de tuinder terecht. Pluimveehouders krijgen voor tien scharreleieren 80 cent, terwijl de consument 2,24 euro afrekent.

Wat+krijgen+de+boer+en+tuinder%3F
© Dirk Hol

Deze cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen University & Research.

In het najaar 2018 zette LTO van pakweg tien agrarische producten de consumenten- versus de producentenprijs op een rij om de 'scheve situatie' inzichtelijk te maken. Ook startte de hashtagactie #watkrijgtdeboer. Dit initiatief volgde op de #bedankdeboer-actie van de landbouwminister. Deze actie pakte LTO over, maar dan met waar het écht om gaat. Wat krijgen de boer en tuinder? Van waardering alleen kun je niet leven.


Gelukkig is er inmiddels steeds meer aandacht voor de inkomenspositie van boeren en tuinders. Deze week stak Dirk Duijzer, de kersverse voorzitter van de Topsector Agri&Food, zijn nek uit. Hij noemde de regelmatig terugkerende prijzenoorlog van de supers dramatisch voor de sector.

74 procent van de Randstedelingen is bereid meer te betalen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De eerste vergadering moet Duijzer nog uitschrijven, maar dit onderwerp staat sowieso op de agenda, verzekerde hij. Dat wordt een spannend eerste overleg, want de supermarkten zijn eveneens onderdeel van de Topsector Agri&Food.

Schouten werkt ondertussen aan een wetsvoorstel voor meer marktmacht voor boeren en tuinders en de margeverdeling in de keten wordt door het ACM onderzocht, in opdracht van het ministerie van LNV.

En er gloort meer hoop. In het decemberonderzoek van Nieuwe Oogst onder Randstedelingen bleek dat 74 procent best meer wil betalen, mits de boer of het milieu daarmee geholpen is. Dat is pas echt goed nieuws. Want als de consument bereid is meer te betalen, kan de 'scheve situatie' echt worden rechtgetrokken.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer