Gelderse+Statenleden%3A+%27Bureaucratie+frustreert+POP3%27
Nieuws
© Jan van den Brink

Gelderse Statenleden: 'Bureaucratie frustreert POP3'

Initiatiefnemers van projecten op het Gelderse platteland worden ontmoedigd door de hoge mate van bureaucratie rond de POP3-subsidieregeling. Dat constateren Statenleden Freek Rebel (ChristenUnie) en Arjan Tolkamp (CDA) op basis van 'berichten uit de praktijk'.

Rebel en Tolkamp hebben schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Ze noemen de POP3-regeling voor initiatiefnemers 'een van de belangrijkste of zelfs de enige financieringsbron voor projecten op het gebied van samenwerking, natuur, landschap en leefbaarheid'.

Volgens de Statenleden is het niet alleen de bureaucratie die initiatiefnemers ontmoedigt en frustreert, maar speelt ook het feit mee dat zij projecten moeten voorfinancieren. Terwijl het gaat om projecten die voor Gelderland van belang zijn. 'Ervaringen in andere provincies doen vermoeden dat het ook anders kan', schrijven zij.

'We kunnen helaas niet heel specifiek zijn over de signalen, maar we krijgen ze van diverse kanten', zegt Rebel desgevraagd. 'Het gevolg van de bureaucratie is dat je eigenlijk al aan de voorkant een selectie maakt en dat kan niet de bedoeling zijn. Ook het feit dat initiatiefnemers moeten voorfinancieren zorgt ervoor dat je een selectie maakt, want het gaat om serieuze bedragen die dan bijvoorbeeld uit de gemeenschap moeten worden gehaald.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  12° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
Meer weer