Nieuwe+start+voor+bollenconvenant+in+Westerveld
Nieuws
© Huisman Media

Nieuwe start voor bollenconvenant in Westerveld

Gemeente Westerveld heeft met een groot aantal partijen een nieuwe gedragslijn opgesteld voor de bollenteelt in die gemeente. Voor het eerst wordt nu ook een spuitvrije zone afgesproken.

In de overeenkomst die komende maandag wordt ondertekend, staan richtlijnen voor het gebruik en de communicatie over de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Telers moeten rekening houden met de omgeving als zij veldbespuitingen willen uitvoeren, zoals een minimum afstand van 20 meter tot de bebouwing. Enkele jaren geleden werd al eens een gedragslijn afgesproken tussen de telers en een deel van de gemeenteraad.

Met de nieuwe afspraken komt er meer duidelijkheid en daarmee ook meer rust rond het onderwerp bollenteelt, verwacht Westerveld. Actiegroepen van bewoners lopen al jarenlang te hoop tegen de bollenteelt in hun gemeente. Onderzoek wees vorig jaar nog uit dat de verhoudingen inmiddels zo zijn verziekt dat van een goede dialoog tussen telers en deze bewoners geen sprake meer is. Een regierol van de overheid kan onderling meer begrip brengen, was het advies.

Eerste stap

Voor wethouder Jelle de Haas is het convenant daarin een eerste stap. 'Het is een mooi begin. We werken hierin nauw samen met diverse overheden. De ondertekenaars hopen dat een gezamenlijk overleg in de toekomst wel mogelijk is.'

Ook bollenteler Henk Joling uit Dwingeloo ziet het convenant als een stap in de richting van een meer constructieve dialoog. 'We hebben vier, vijf jaar lang gepraat met de groep activistische inwoners. Dat leidde alleen maar tot eisen waar je als teler niet aan kunt voldoen. De omwonenden waarmee we nu hebben gesproken, zitten er meer neutraal in.'

Inwoners

Naast de telers en de gemeente wordt de overeenkomst ook onderschreven door LTO Noord, KAVB, toeleveranciers van gewasbeschermingsmiddelen en inwoners van Westerveld. Die laatsten zijn door de gemeente uitgenodigd op individuele basis mede te ondertekenen. Komende maandag blijkt hoe veel mensen daar gebruik van maken.

Het convenant heeft in de plaatselijke politiek inmiddels voor de nodige beroering gezorgd. Oppositiefractie Progressief Westerveld voorspelt in een reactie dat deze afspraken alleen maar contraproductief werken op de onderlinge verhoudingen. Juist omdat actiegroepen als Bollenboos en Meten=Weten niet zijn betrokken. Volgens de PW-fractie kiest het college zo voor de kant van de telers in plaats van op te treden als bemiddelaar. De andere fracties reageren dinsdag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer