Veredelaar Mak rolt nieuwe lelielijn uit in Noordoostpolder

Veredelaar Mak Breeding heeft een nieuwe lelielijn TA’s ontwikkeld die via een regionaal samenwerkingsverband van acht leliekwekers in de markt wordt gezet.

Veredelaar+Mak+rolt+nieuwe+lelielijn+uit+in+Noordoostpolder
© Arie Meijer

De nieuwe soorten betreffen de zogenoemde TA’s, een kruising tussen Trumpets en Aziaten. In Bloems, een samenwerking van acht leliekwekers in de Noordoostpolder, zegt Mak de juiste partij te hebben gevonden die de nieuwe lelies bij telers onderbrengt.

Ook gaan deze kwekers gestructureerd afzetkanalen opbouwen. Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst hebben de partijen het project bekrachtigd.

Vaasleven

De nieuwe TA-lelies onderscheiden zich door goede teelt- en broei eigenschappen zoals een goede beworteling, een hoog knoppenaantal, heldere bloemkleuren tijdens het gehele vaasleven en een sterk gewas.

Verschillende rassen in diverse kleuren maken hun opwachting. Binnen afzienbare tijd verwachten Mak en Bloems de markt te kunnen bedienen met de eerste noviteiten.

Hoger plan

De leden van Coöperatieve Kwekersvereniging Bloems U.A. gaan de TA-lelies telen en de aan de vereniging gelieerde handelsorganisatie Bloems Verkoop BV zal de handel opzetten.

In de samenwerking tussen Mak en Bloems wil men zich richten op gezamenlijke selectie en beoordeling van de teelteigenschappen in de praktijk. De directe uitwisseling van resultaten en ervaringen tussen partijen kan de verdere ontwikkeling van TA-lelies in de veredeling en in de teelt naar een hoger plan brengen, hoopt Mak Breeding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer