Drenthe+proefgebied+duurzamere+bollenteelt
Nieuws
© Harry Tielman

Drenthe proefgebied duurzamere bollenteelt

Provincie Drenthe biedt zich aan als proeftuin voor een verdere verduurzaming van de bollenteelt. Dat zei gedeputeerde Henk Jumelet woensdag tegen Provinciale Staten.

De Staten bespraken het rapport Uitgesproken, over de aanhoudende tegenstellingen rond de bollenteelt in vooral gemeente Westerveld. Bollentelers en omwonenden staan daar nog steeds lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om een maatschappelijk aanvaardbare bollenteelt, blijkt uit het rapport.

Landbouwminister Carola Schouten erkende onlangs tegenover de Tweede Kamer dat spuitvrije zones in algemene zin moeilijk zijn te realiseren. Wel wil het ministerie kijken of met concrete maatwerkoplossingen op lokaal niveau toch een oplossing is te vinden. Provincie Drenthe heeft zich opgeworpen om daar met het ministerie van landbouw, de Drentse gemeenten en de waterschappen een proefgebied voor aan te wijzen.

Complex

Gedeputeerde Jumelet kan echter nog niet concreet aangeven hoe zo'n proef er uit komt te zien, alleen dat er een flink aantal maatregelen mee is gemoeid. 'Het gaat niet alleen om spuitvrije zones, maar ook bijvoorbeeld om akkerranden of andere teelten in zones.'


Hij wil eerst overleg met de andere bestuurslagen. Deelname aan de proef wordt vrijwillig, benadrukt Jumelet. 'Telers en omwonenden kunnen zelf zeggen of ze willen meedoen. We zullen ook niet volgend jaar al een oplossing vinden. Maar we verwachten wel dat een stap kan worden gezet.'

Afspraken

LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts wees de Statenleden er op dat door de sector zelf ook afspraken zijn gemaakt om de teelt de komende tien jaar nog verdergaand te verduurzamen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer