Aedes+en+LTO%3A+maak+vaart+met+een+betaalbaar+asbeststelsel
Nieuws
© Tienke Wouda

Aedes en LTO: maak vaart met een betaalbaar asbeststelsel

De regels voor asbestsanering moeten op korte termijn worden aangepast. Er is behoefte aan een asbeststelsel dat betaalbaar, realistisch en risicoreducerend is. Dat stellen LTO Nederland en Aedes (de vereniging van woningcorporaties) in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor deze brief zijn de Algemeen Overleggen over de Leefomgeving en Gezond en Veilig werken die donderdagmiddag plaatsvinden in de Tweede Kamer. Het verwijderen van asbest is nu nog te duur voor boeren en woningcorporaties, vinden LTO en Aedes.

Om asbest sneller op te ruimen, moet het goedkoper worden. Goede bescherming van de gezondheid moet uiteraard voorop staan, maar onnodige voorzichtigheid werkt prijsopdrijvend. Een lager ingeschaalde risicoklasse brengt een lagere kostprijs met zich mee. Daarom pleiten Aedes en LTO voor wet- en regelgeving die in verhouding staat met de mogelijke risico's, betaalbaar is en innovatieve werkmethoden stimuleert.

Voorgestelde aanpak voldoet niet

De twee organisaties missen in de voorgestelde aanpak (zie pdf) de risicogerichte benadering, ruimte voor innovatie en verantwoorde regie vanuit de overheid om het opruimen van asbest veilig, betaalbaar en sneller uit te voeren. Daarom ondertekenen Aedes en LTO de Samenwerkingsverklaring voor versnelde asbestverwijdering niet.

Boeren en woningcorporaties krijgen momenteel geen subsidie, omdat de subsidieregeling voor het laten verwijderen van asbest al is uitgeput. Aedes en LTO Nederland vragen daarom ook in de brief om compensatie voor de eigenaren die al voorbereidingen hebben getroffen.

• Klik voor complete brief op onderstaande pdf

Downloads
Aanpak_asbestdaken

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer