Brabant stimuleert met koop-pacht-aanpak natuurinclusief boeren

Provincie Brabant koopt voor 30 miljoen euro landbouwgrond en verpacht die vervolgens weer aan boeren. Dat stelt boeren in staat extra grond aan te kopen, waarmee ze kunnen omschakelen naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Brabant+stimuleert+met+koop%2Dpacht%2Daanpak+natuurinclusief+boeren
© Dirk Hol

Deze bevordering van natuurinclusief boeren maakt onderdeel uit van het pakket aan ondersteunende maatregelen voor de omschakeling van de veehouderij, geeft landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings aan. 'De verwachting is dat vooral rundveehouders, die hun bedrijf nabij natuurgebieden hebben, gebruik maken van de regeling. Met extra grond kunnen zij hun bedrijf omvormen naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.'

Hierbij worden ecologische processen ingezet voor de productie van voedsel en gewassen. 'Dat bespaart kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en medicatie. En het zorgt voor een grotere diversiteit planten en dieren op het agrarisch bedrijf. Een gezonde bodem, een gevarieerd bodemleven en het sluiten van kringloop vormen de basis van een natuurinclusieve bedrijfsvoering.'

Groeien en moderniseren

Spierings ziet dat veehouders verschillende keuzes maken voor hun toekomst. 'Sommigen stoppen, anderen groeien en moderniseren, weer anderen kiezen voor een niche soms gepaard gaand met krimp. Voor al deze keuzes hebben wij ondersteunende maatregelen.'

De regeling voor natuurinclusieve landbouw biedt volgens haar rundveehouders de mogelijkheid meer grond in gebruik te nemen. 'Het moet soortenrijk grasland zijn. Zo gaat de boer erop vooruit en ontstaat er een mooi landschap, gezonde bodem en schoon water. Door goede samenwerking vinden we oplossingen met toekomstperspectief!'

Marktconforme steun

Bij een gemiddelde bedrijfsuitbreiding van 10 hectare kan de provincie met het beschikbare budget ongeveer veertig ondernemers ondersteunen. 'De erfpacht die 26 jaar duurt, geeft de ondernemer de gelegenheid om de investeringen in natuurinclusieve landbouw terug te verdienen en geld te reserveren om de gronden weer terug te kopen van de provincie', stelt Spierings. 'De erfpacht zal marktconform zijn, ongeveer tussen de 650 en 700 euro per hectare per jaar. Dat is gebaseerd op de 300 euro basisprijs voor natuurpacht en mestplaatsingsruimte.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer