ZLTO+ziet+heil+in+Brabants+plan+natuurinclusief+boeren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

ZLTO ziet heil in Brabants plan natuurinclusief boeren

ZLTO vindt de stimuleringsmaatregel van provincie Noord-Brabant voor natuurinclusief boeren 'een stap voorwaarts'. Volgens ZLTO bestuurder Hendrik Hoeksema biedt dit kansen voor boeren die volledig willen omschakelen naar natuurinclusief.

Provincie Noord-Brabant koopt voor 30 miljoen euro landbouwgrond en verpacht die vervolgens, onder bepaalde voorwaarden, weer aan boeren. Dit moet natuurinclusieve landbouw een boost geven.

'Laat ik voorop stellen dat we als ZLTO vinden dat in eerste instantie boeren zelf landbouwgrond zouden moeten kopen voor hun bedrijfsontwikkeling of dat nou voor natuurinclusieve landbouw is of voor gangbare teelten', reageert Hoeksema. 'Boerengrond moet van de boeren blijven. Los daarvan vind ik dit wel een goed plan.'

Erfpacht

Met dit plan kan de provincie, bij een gemiddelde bedrijfsuitbreiding van 10 hectare, ongeveer veertig ondernemers ondersteunen. Zij kunnen voor een bedrag tussen de 650 en 700 euro per hectare per jaar de grond pachten van de provincie. Dat is gebaseerd op de 300 euro basisprijs voor natuurpacht en mestplaatsingsruimte. De erfpachtconstructie heeft een looptijd van 26 jaar.


Vooral de lange pachtduur en de mogelijkheid om daarna de grond te kopen, biedt in de ogen van de ZLTO-bestuurder perspectief voor boeren die volledig willen omschakelen naar natuurinclusieve landbouw. 'Daarnaast worden er geen heel zware eisen gesteld, zoals bij natuurpacht. Je mag geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen inzetten en er moet soortenrijk grasland op staan. Je mag wel gewoon drijfmest aanwenden.'

Verdienmodel

Hoeksema hoopt dat een grotere groep boeren wordt verleid om meer te doen aan natuurinclusieve landbouw. 'Daarvoor hoeven ze echt niet volledig om te schakelen en het moet ook niet verplicht worden gesteld. Het is een kans voor boeren bij wie dit bedrijfsmodel past. Het moet een verdienmodel worden en blijven. Anders komt het niet van de grond.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer