Landbouwprijzen+in+Belgi%C3%AB+redelijk+stabiel+gebleven
Nieuws
© Twan Wiermans

Landbouwprijzen in België redelijk stabiel gebleven

De landbouwprijzen in België zijn in 2019 vrij stabiel gebleven ten opzichte van het jaar 2018. Dit blijkt uit indexcijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Het indexcijfer van de landbouwprijzen is hoofdzakelijk bedoeld om de evolutie van de prijzen en hun invloed op het landbouwinkomen te analyseren. De indexcijfers van de prijzen hebben als doel informatie te verschaffen over de evolutie van de afzetprijzen van de landbouwproducten en de gemiddelde aankoopprijzen van de landbouwproductiemiddelen.

Met deze indexen is het enerzijds mogelijk de evoluties in de verschillende lidstaten met deze in Europese Unie te vergelijken en anderzijds van de verschillende producten binnen een bepaalde lidstaat of binnen de Europese Unie. Ze moeten ook de evolutie van de afzetprijzen met deze van de gemiddelde aankoopprijzen van de landbouwproducten helpen vergelijken.

Tuinbouw

Uit de gegevens van het Belgische statistiekbureau blijkt dat de landbouwindex licht is gestegen, terwijl de tuinbouwindex met 5,47 procent is gedaald. Als gevolg van de dalende prijzen voor appels en peren, zowel voor het einde van het oogstjaar 2018-2019 als voor het begin van het oogstjaar 2019-2020, liggen de indexcijfers ver onder het niveau van 2015, het basisjaar.


Ten slotte is in de dierlijke sector de stijging van de prijsindex voor varkens (+ 26,35 procent) het vermelden waard, vindt Statbel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 18°
  70 %
 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
Meer weer