Belgische teelt quinoa moet in stroomversnelling

Drie Belgische onderzoeksinstellingen werken samen met landbouwers en ketenpartners om de laatste obstakels voor opschaling van de teelt van quinoa weg te halen.

Belgische+teelt+quinoa+moet+in+stroomversnelling
© VidiPhoto

Op korte termijn een verdrievoudiging van het areaal duurzaam geteelde quinoa voor de lokale (Vlaamse) markt. Dat is het doel van Quinoa Lokaal of kortweg Quilo, een nieuw project waarin de onderzoekscentra ILVO, Inagro en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant de krachten bundelen met twintig telers, toeleveranciers en potentiële afnemers.

De vraag naar quinoa in Vlaanderen groeit, door de trend naar eiwitdiversificatie en doelgroepenvoeding (glutenvrij, suikerarm). Het gros van de quinoa in Vlaanderen wordt momenteel ingevoerd vanuit Zuid-Amerika. Het areaal lokale quinoa bedraagt slechts 50 hectare. Dat moet dus worden opgeschaald.

Teeltechniek

Een haalbare kaart, want de afgelopen vijf jaar werd al veel werk verzet om van quinoa een potentiële nieuwe Vlaamse teelt te maken. Coördinator Gerda Cnops van ILVO: 'In Quilo zetten we de laatste puntjes op de i. We verfijnen de teelttechniek en rassenkeuze, maar zetten daarnaast vooral in op kennisdeling met telers en ketenopbouw.'

Het project loopt tot 2024. Het streven is om het areaal met 50 tot 150 hectare te laten groeien. Daarnaast zijn concrete stappen nodig richting naoogsttechnologie en uitbouw van lokale ketens. Tijdens de eerste ontmoeting tussen onderzoekers, telers en de betrokken bedrijven was het enthousiasme groot.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer