Belgen+starten+brancheorganisatie+voor+aardappelen
Nieuws
© Twan Wiermans

Belgen starten brancheorganisatie voor aardappelen

Belgische telersorganisaties, handelaren, verwerkers en onderzoeksinstellingen hebben het initiatief genomen om samen een brancheorganisatie op te richten voor de Belgische aardappelketen.

De brancheorganisatie krijgt de naam Belpotato.be. De oprichtingsakte is maandag getekend door bestuurders van Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Belgapom, Boerenbond, Fiwap en Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA). Door meer samen te werken wil de Belgische aardappelketen zich beter voorbereiden op de toekomst en toonaangevend blijven op de aardappelmarkt.

Voor Belpotato.be is een raad van bestuur samengesteld waarin vertegenwoordigers, zowel Nederlands- als Franstalig, uit de hele keten gelijkmatig verdeeld zijn. Aardappelteler Jean-Pierre van Puymbrouck wordt de eerste voorzitter. Onderzoeksinstellingen Fiwap en PCA zullen voorlopig het secretariaat waarnemen.

Meer onderzoek

In een persbericht schrijven de initiatiefnemers dat Belpotato.be zich wil focussen op het versterken van de duurzaamheid van de Belgische aardappelsector door innovatie. Verder pleit de organisatie voor meer onderzoek om goed te kunnen inspelen op de maatschappelijke ontwikkelingen.

Belpotato.be vindt ook dat België nog te afhankelijk is van de pootgoedvoorziening uit het buitenland. Vanwege wat tegenvallende ervaringen met onder meer Nederlands pootgoed wil de organisatie bekijken of meer eigen productie van gecertificeerd uitgangsmateriaal mogelijk is.

Alternatieven voor chloorprofam

Andere taken voor de brancheorganisatie hebben betrekking op het verzamelen en analyseren van marktinformatie en bijvoorbeeld overleg over de leveringsvoorwaarden van aardappelen met de verwerkende industrie. Verder gaat Belpotato.be zich op korte termijn onder meer bezighouden met de zoektocht naar alternatieven voor de kiemremmer chloorprofam.

De Belgische aardappelsector is de laatste drie decennia explosief gegroeid. In 1990 werd nog ongeveer 500.000 ton aardappelen verwerkt tot aardappelproducten. Dat volume is inmiddels vertienvoudigd. België is de grootste exporteur wereldwijd van diepvriesproducten. Het areaal aardappelen bij onze zuiderburen was afgelopen jaar groter dan 100.000 hectare.

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer