Grensboeren gaan samenwerken

Vlaamse en Zeeuwse boeren gaan vaker samenwerken. Binnen het project Bourgondische Buren zullen activiteiten worden ondernomen om ondernemers aan beide zijden van de grens op de kaart te zetten.

Grensboeren+gaan+samenwerken
© ZLTO

Maandag hebben alle financiers en projectpartners – waaronder provincie Zeeland, ZLTO, gemeente Hulst en een aantal Belgische partijen – het startsein gegeven voor de samenwerking.

'Binnen het project Bourgondische Buren zal kennis worden uitgewisseld, worden handleidingen geschreven voor grensoverschrijdende handel en wordt geprobeerd de ondernemers zowel in de Nederlandse als de Belgische grensstreek op de kaart te zetten om het toerisme te stimuleren', licht Maja van Putte van ZLTO toe.

Belemmeringen

Nu ondervinden ondernemers aan beide zijden van de grens belemmeringen die de handel bemoeilijken. 'Ze vinden het lastig om hun producten af te zetten in het buurland omdat de wetgeving anders is, de distributie vaak een probleem is en de marketing veel tijd kost.'

Volgens Van Putte is er veel meer kruisbestuiving mogelijk. 'Zo gaan we een overzichtskaart maken van de aanwezige ondernemers en hun producten in het gebied. Daarnaast gaan we ondernemers stimuleren om gezamenlijk arrangementen aan te bieden en deel te nemen aan evenementen. Er kan daarbij ook samengewerkt worden met de horeca.'

Handleiding

Om de handel te bevorderen, wordt een handleiding opgesteld. Die gaat volgens Van Putte over het verschil in wet- en regelgeving bij grensoverschrijdend zakendoen tussen Nederland en België. 'De handleiding vertelt waar een product aan moet voldoen. Zo wordt de stap kleiner om met producten de grens over te gaan.'

Deze week zijn de ZLTO-afdelingen Hulst en een deel van Terneuzen geïnformeerd over de plannen. Via een enquête zullen de behoeften van de ondernemers in het gebied opnieuw in kaart worden gebracht. Daar zal het kennisprogramma van het project op worden afgestemd. Het project loopt tot het einde van 2021.

Uitkijktoren

De projectregio beslaat heel gemeente Hulst, een deel van Terneuzen, tot aan het kanaal bij Zaamslag en van daar naar beneden de grens over tot aan de haven van Antwerpen.

Om het gebied te markeren, laat gemeente Hulst een uitkijktoren bouwen in Niemandsland, vlak bij het Vossenhol. 'Vanaf die toren kun je straks uitkijken over het gebied van de Bourgondische Buren', zegt Van Putte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer