België wil af van Nederlands pootgoed

De Belgische aardappelsector wil minder afhankelijk zijn van levering van pootgoed uit het buitenland en dan vooral uit Nederland.

Belgi%C3%AB+wil+af+van+Nederlands+pootgoed
© Han Reindsen

De pas gestarte brancheorganisatie voor de Belgische aardappelsector Belpotato.be noemt eigen pootgoedteelt een van de prioriteiten om de komende jaren op te pakken.

'Nu importeren we op jaarbasis meer dan 100.000 ton pootgoed uit vooral Nederland en Frankrijk. We willen stap voor stap meer zelfvoorzienend worden met focus op de grote fritesrassen', verklaart Kurt Cornelissen van onderzoeksinstelling PCA en als secretaris betrokken bij de nieuwe organisatie.

Klachten over opkomst

Belpotato.be wijst op de problemen van de laatste jaren met de kwaliteit van pootgoed. 'Het betreft vooral klachten over een gebrekkige opkomst met soms als gevolg dat consumptietelers niet aan hun contractuele verplichtingen kunnen voldoen', zegt Cornelissen.

'Wij twijfelen daarbij niet aan de capaciteit van de pootgoedtelers, maar storen ons wel aan het gebrek aan transparantie vanuit Nederland over dit onderwerp. Er is nauwelijks ruimte voor dialoog en dat is ontgoochelend.'

Pootgoedfraude

Ook is er onbegrip over de lakse manier waarop Nederland de pootgoedfraude vorig jaar afhandelde. In België zijn in het voorjaar van 2019 alle pootgoedpartijen met vervalste certificaten opgespoord, opgerooid en vernietigd, stelt Cornelissen.

'Wij snappen niet dat Nederland de ingeplante percelen heeft laten uitgroeien. Dit schaadt het vertrouwen en doet afbreuk aan de positie van Nederland als gidsland voor uitgangsmateriaal.'


Geen rare gedachte

In een reactie op het bericht dat België meer inzet op teelt van eigen pootgoed, zegt HZPC-directeur Gerard Backx dat hij daarvoor wel begrip heeft. 'België heeft veel pootgoed nodig. Het is geen rare gedachte dat de sector meer zelfvoorzienend willen zijn.'

Backx denkt niet dat het initiatief direct ten koste gaat van de Nederlandse concurrentiepositie. 'In Europa is uitbreiding van pootgoedareaal nodig om aan de behoefte te voldoen. Zelf telen we al meer pootgoed in Frankrijk en Duitsland, maar we zien ook mogelijkheden voor teelt in België.'

Kwaliteitsverbetering

Het argument dat eigen teelt resulteert in een betere kwaliteit, doet bij de HZPC-directeur de wenkbrauwen fronsen. 'Er zijn geen aanwijzingen dat Belgen beter pootgoed telen en dat kwaliteitsproblemen zich houden aan landsgrenzen. Wij werken in de aardappelketen intensief aan kwaliteitsverbetering en dat geldt ook voor de pootaardappelen die naar België worden verkocht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer